Duitslandweb logo Duitslandweb

Coalitieoverleg brengt nog geen oplossing in asielstrijd

Kort nieuws - 27 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Koalitionsausschuss, een speciale vergadering van de regeringspartijen, heeft dinsdagavond nog geen oplossing gebracht in de strijd over het asielbeleid. President Steinmeier had de partijen voorafgaand aan het overleg ongewoon streng opgeroepen een einde te maken aan de ruzie.

Om middernacht gingen de partijen na vier uur overleg zonder commentaar uit elkaar. CDU-fractievoorzitter Kauder bevestigde vanmorgen in het ARD-ochtendprogramma dat er nog geen oplossing is gevonden. Het overleg vond dinsdagavond plaats met kanselier Merkel (CDU), Kauder (CDU), Kanzleramtsminister Braun (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU), CSU-fractievoorzitter Dobrindt, SPD-partij- en fractievoorzitter Nahles  en vice-kanselier en minister van Financiën Scholz (SPD). De partijen willen de EU-top van donderdag en vrijdag in Brussel afwachten en zondag en maandag verder overleggen. 

De strijd in de coalitie ontstond twee weken geleden toen Seehofer liet weten dat hij vluchtelingen die al geregistreerd zijn in een ander EU-land bij de grens wil kunnen weigeren. Merkel meent dat dit volgens EU-recht niet kan en wil een Europese oplossing zoeken. Seehofer heeft haar daar tot 1 juli de tijd voor gegeven. Daarna wil hij zijn plan alsnog ten uitvoer brengen. Merkel kan hem dan ontslaan. Dat kan tot een kabinetscrisis leiden. Nahles zei vanmorgen bij de ARD dat de situatie nog steeds gespannen is. Ze kon niet uitsluiten dat er nieuwe verkiezingen komen.

Of de top in Brussel tot een oplossing leidt waar de CSU tevreden mee is, is zeer de vraag. Een extra overleg afgelopen weekeinde tussen 16 EU-landen leverde geen concrete afspraken op. Merkel temperde dinsdag de verwachtingen voor de EU-top na een overleg met de Spaanse premier Sanchez. Er zal vrijdag geen gemeenschappelijk Europees asielpakket op tafel liggen, zei ze. Ze hoopt dat er bilaterale afspraken kunnen worden gemaakt met transit- en herkomstlanden van vluchtelingen.

President Steinmeier verweet de CDU en de CSU dinsdag "mateloze hardheid" in hun conflict in het asielbeleid, "alsof er geen morgen meer is". Het is niet gebruikelijk dat een president zich uitlaat over het dagelijkse politieke bedrijf. Hij wil dat de partijen naar een oplossing zoeken, zei hij op een bijeenkomst over democratie in zijn residentie in Berlijn. Lees meer bij tagesschau.deFAZ.net en tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger