Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD neemt tijd voor overleg over CDU/CSU-plan transitcentra

Kort nieuws - 4 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD heeft meer tijd nodig voor overleg over transitcentra voor asielzoekers. Die transitcentra staan in het compromis dat de CDU en de CSU maandagavond bereikten na twee weken van bittere strijd over het asielbeleid.

Na gezamenlijk overleg van de CDU, de CSU en de SPD op dinsdagavond is besloten de gesprekken donderdagavond voort te zetten. Er is vooruitgang geboekt, liet SPD-voorzitter Nahles weten, maar de partijen zijn er nog niet uit. Er is nog veel onduidelijk aan het compromis van CDU en CSU, zei vice-kanselier en minister van Financiën Olaf Scholz (SPD), en er is meer tijd nodig om "wettelijk zinvolle voorschriften te ontwikkelen". 

Vanuit de transitcentra, zo luidt het CDU/CSU-plan, moeten asielzoekers die al in een ander EU-land staan geregistreerd zo snel mogelijk naar dat land worden teruggestuurd. De SPD is tegen gesloten centra. Dat hebben zowel secretaris-generaal Lars Klingbeil als Nahles woensdagochtend herhaald. Volgens de CDU/CSU zijn de centra niet gesloten: mensen kunnen altijd terug naar Oostenrijk, zeggen zij. Dat is het andere zwakke punt van het CDU/CSU-compromis, vindt de SPD: er zijn nog geen afspraken gemaakt met Oostenrijk over het terugsturen van asielzoekers die Duitsland niet naar een ander EU-land kan uitwijzen. Vooralsnog lijkt de Oostenrijkse regering niet bereid deze asielzoekers terug te nemen. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) wil daar donderdag in Wenen met de Oostenrijkse regering over praten.

De SPD verzet zich verder tegen nationale 'Alleingänge', een door Duitsland zelf uitgevoerd asielbeleid zonder dat af te stemmen met Europese partners. "Op deze basis onderhandelen we donderdagavond verder", aldus Nahles vanmorgen na overleg van de SPD-fractie.

De SPD zit door het CDU/CSU-compromis in een lastige positie: stemt ze ermee in, gaat ze in tegen haar eigen standpunt en stelt ze kiezers teleur. Keurt ze het af, dreigt een kabinetscrisis. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

De Verlosser van de pandemie?

De Verlosser van de pandemie?

Karl Lauterbach is de nieuwe minister van Gezondheid. Een portret van de 'opperwaarschuwer' in de coronacrisis.

Lees meer

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

Olaf Scholz beëdigd als kanselier

De nieuwe kanselier Scholz (SPD) vormt een nieuwe regering met de Groenen en de FDP.

Lees meer

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger