Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote steden lopen geld mis: volkstelling uit 2011 was rechtmatig

Kort nieuws - 20 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse volkstelling uit 2011 is volgens het Constitutionele Hof in Karlsruhe volgens correcte, grondwettelijke methoden uitgevoerd. De uitspraak volgt op het bezwaar van Hamburg en Berlijn. Zij lopen subsidies mis omdat door de volkstelling hun inwoneraantallen naar beneden zijn bijgesteld. 

De volkstelling van 2011 was de eerste sinds de hereniging van Duitsland in 1990. Daaruit bleek dat er 1,5 miljoen minder mensen in het land woonden dan gedacht. Ook werden de bevolkingscijfers van veel grote steden bijgesteld. Het aantal mensen in Berlijn werd met 180.000 personen naar beneden gecorrigeerd, Hamburg bleek 82.800 inwoners minder te hebben. 

Op basis van de inwonersaantallen ontvangen de steden geld van de overheid. Sinds 2011 kregen Berlijn en Hamburg, maar ook andere steden en gemeenten, fors minder geld. Omdat de steden het niet eens waren met de methoden van de volkstelling, stapten ze naar het Constitutionele Hof, maar de rechter heeft hen nu in het ongelijk gesteld. Lees meer bij de Frankfurter Allgemeine en Tagesschau.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsland in 2022

Duitsland in 2022

Een mogelijke vaccinatieplicht, sluiting van de laatste kerncentrales en het voorzitterschap van de G7. Een vooruitblik op Duitsland in 2022.

Lees meer

Tijdlijn Duitsland in 2021

Tijdlijn Duitsland in 2021

Klik met deze tijdlijn door de belangrijkste gebeurtenissen van 2021. Een jaar van verkiezingen, corona en de overstromingsramp.

Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Merkel wordt donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een 'Zapfenstreich', een eeuwenoude traditie.

Lees meer

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger