Duitslandweb logo Duitslandweb

Europa-rede: Gauck pleit voor Europese identiteit
Duitse president weet hooggespannen verwachtingen te vervullen

Achtergrond - 22 februari 2013

In zijn langverwachte eerste grote redevoering in Duitsland pleit president Gauck voor een Europese identiteit en meer integratie. Hij roept de Britten nadrukkelijk op binnen de Europese Unie blijven. De Duitse reacties op de Europa-rede van de president zijn positief. 

Europa-rede: Gauck pleit voor Europese identiteit
© dpa/picture-alliance

Europa heeft meer integratie nodig, aldus president Joachim Gauck in zijn toespraak 'Perspectieven van het Europese idee'. Die integratie mag niet beperkt blijven tot het terrein van de economie, maar is ook nodig bij de buitenlandse politiek, het veiligheids- en het defensiebeleid. "Dat is een voorwaarde voor het verenigde Europa om zich als global player te kunnen handhaven."

Gauck sprak ook over de fouten die zijn gemaakt bij de uitbreiding van de Europese Unie en de invoering van de euro. Daarnaast ging hij in op het ontbreken van een gemeenschappelijke Europese identiteit. Maar Europa is gebaseerd op de waarden vrede en vrijheid, die als verbindend element kunnen dienen. "Andere continenten weten de kostbaarheid daarvan bijzonder te waarderen."

De president riep de Britten nadrukkelijk op binnen de EU te blijven. Over de rol van Duitsland in Europa zei hij dat niemand een Duits dictaat voor ogen heeft. "Meer Europa betekent in Duitsland niet: een Duits Europa." Hij peitte voor het Engels als gemeenschappelijke taal voor de Europeanen, die daarnaast hun eigen taal moeten blijven spreken.

De toespraak van de Duitse president werd vrijdagochtend live op de publieke zender ARD uitgezonden. De reacties waren positief. SPD-lijsttrekker Steinbrück, minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle (FDP) en Groenen-voorman Trittin prezen Gaucks visie, openheid en duidelijkheid. Volgens Spiegel Online heeft de president de hooggespannen verwachtingen weten te vervullen. "Gauck leerde de twijfelaars en de populisten in Berlijn en andere Europese hoofdsteden een les: zo strijd je voor de eenheid van het continent."

Gaucks Europa-toespraak moet het begin zijn van een serie debatten, symposia en redevoeringen die voortaan onder de de naam Bellevue Forum worden georganiseerd. Dit Forum vervangt de Berliner Rede die in 1997 door president Roman Herzog werd ingevoerd, waarmee presidenten belangrijke maatschappelijke thema's aan de orde stelden.

Bekijk de toespraak bij de ARD >>
Lees de volledige tekst van de toespraak op de website van de Bondspresident >>
Reacties van verschillende politici >>
Commentaar Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland wil sterkere EU als antwoord op crisis

Duitsland neemt het EU-voorzitterschap op zich. Merkel heeft voor de komende zes maanden ambitieuze plannen.

Lees meer

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

EU-voorzitter Duitsland moet plannen bijstellen

Niet de Brexit en de Green Deal, maar corona domineert het aankomende Duitse EU-voorzitterschap.

Lees meer

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

DIA-medewerkers Hanco Jürgens en Marja Verburg beantwoorden vragen over Duitsland en Europa

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger