Duitslandweb logo Duitslandweb

Bundel: 65 jaar Vrijheid in Europa - Missie volbracht?

Achtergrond - 2 november 2012

In het kader van het Europafondsproject ‘65 jaar vrijheid in Europa. Missie volbracht?’ heeft het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) evenementen georganiseerd, waarin de vraag naar vrijheid en de toekomst van Europa een centrale rol speelden. Een selectie van de redes en teksten die deze bijeenkomsten hebben opgeleverd is opgenomen in een bundel die op deze pagina als pdf te downloaden is.

Bundel: 65 jaar Vrijheid in Europa - Missie volbracht?
© DIA

Prof. dr. Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam, schreef onderstaand voorwoord voor de bundel:

"Ten tijde van de Koude Oorlog was het duidelijk dat de Europese integratie stond voor vrede, vrijheid, stabiliteit en welvaart. Vandaag de dag is dit verhaal niet langer vanzelfsprekend en zeker niet voldoende om bijval op te wekken voor verdergaande Europese integratie. Bovendien is de context van de begrippen fundamenteel veranderd. Vrijheid bijvoorbeeld, was voor de val van de Berlijnse Muur vooral gedacht als politiek concept waarmee we ons afzetten tegen de onvrijheid in de communistisch geregeerde landen. In de hedendaagse multiculturele samenleving komt de vraag naar de grenzen van vrijheid meer op de voorgrond. En Europa wordt door menig euroscepticus nu juist gezien als een bedreiging van nationale vrijheden en volkssoevereiniteit.

In het kader van het Europafondsproject ‘65 jaar vrijheid in Europa. Missie volbracht?’ heeft het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (DIA) een groot aantal evenementen georganiseerd, waarin de vraag naar vrijheid en de toekomst van Europa een centrale rol speelden.

Deze bundel biedt een overzicht van redes en teksten die deze bijeenkomsten hebben opgeleverd. Het gaat daarbij om stukken die zich expliciet op de vraag naar vrijheid richten, zoals die van de Duitse sociologe Necla Kelek en de Duitse politicologe Ulrike Ackermann en om bijdragen waarin perspectieven worden ontwikkeld op de toekomst van Europa, zoals de bijdragen van Raadvoorzitter Herman Van Rompuy, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, de voormalige bondspresident van Duitsland Roman Herzog en de voormalig EU-commissaris Frits Bolkestein. De teksten zijn in de oorspronkelijke taal opgenomen.

Ook bevat de bundel verslagen die een indruk geven van de verschillende evenementen. Tevens heeft in deze periode de Internationale Spectator in samenwerking met het DIA een themanummer over Duitsland uitgebracht. Twee artikelen zijn hiervan opgenomen. De bundel is echter gesplitst in toespraken en artikelen van externen en in bijdragen die in het kader van het project zijn gepubliceerd. Deze mix van wetenschappelijke, politieke en meer populariserende bijdragen geeft een goed beeld van de diversiteit in stemmen en stijlen waarin de vraag naar vrijheid in Europa wordt bediscussieerd."

Download de bundel (2,6 MB)

Of bestel de bundel via bestellingen-dia@uva.nl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat betekent dit voor Duitsland?

Lees meer

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger