'Sprechstunde': Duitsland en Europa
Achtergrond - 15 mei 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebHoe kijkt Duitsland zelf aan tegen zijn rol in Europa? Wat betekent de Brexit voor de Duitse positie in de EU? En hoe gaat het verder in Europa als Merkel vertrekt? Hanco Jürgens en Marja Verburg van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) beantwoorden vragen die het DIA binnenkreeg over Duitsland en Europa.
Dit is de eerste aflevering van de 'Sprechstunde', waarin DIA-medewerkers vragen over Duitsland beantwoorden:
- Hoe wordt in Duitsland zelf gekeken naar de eigen (leidende) rol binnen Europa/de EU? (min. 5.15)
- Waarom blijft de Engelse taal een probleem in Duitsland? Juist met het oog op de Duitse rol binnen Europa? (min. 7.45)
- Het valt op dat er met betrekking tot het coronavirus in Europa evenveel verschillende maatregelen zijn als landen. Nu is dat in Duitsland nog sterker: elk Bundesland heeft een andere aanpak. Is dat te besturen en te reguleren vanuit de overheid? (min. 11.10)
- Naar aanleiding van de uitspraak van het Bundesverfassungsgericht over het uitleenbeleid van de Europese Centrale Bank: waarom heeft Duitsland zo’n Bundesverfassungsgericht en Nederland niet? En wat kan zo’n uitspraak voor invloed hebben op ons, via Europa? (min. 15.03)
- Is het realistisch om in de toekomst een grotere, leidende rol van Duitsland te zien in een EU zonder het Verenigd Koninkrijk? Wat heeft het vertrek van Merkel daar voor invloed op? (min. 17.49)
- We horen vaak dat Duitsland en Nederland op één lijn zitten in Europa, bijvoorbeeld ten opzichte van de Zuid-Europese landen. Waar zijn ze het níet over eens? (min. 25.16)
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig