Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederlandse regering overlegt met Noordrijn-Westfalen

Kort nieuws - 19 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Premier Mark Rutte is maandag met een delegatie van het kabinet in Düsseldorf voor de eerste 'regeringsdialoog' tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 

Noordrijn-Westfalen is economisch gezien en qua inwonertal van gelijke grootte als Nederland. Maandagavond bezoeken Rutte en minister-president Armin Laschet van NRW de interland tussen Nederland en Duitsland in Gelsenkirchen.

De regeringsdelegaties zullen volgens het persbericht van Algemene Zaken spreken over veiligheid, energietransitie en mobiliteit van goederen en personen. Nederland wil dat Duitsland eerdere afspraken over de aanleg van het Duitse deel van de Betuwelijn nakomt. Lees meer bij Algemene Zaken

De Rotterdamse Haven stuurde over die Betuweroute begin november een brandbrief aan de Duitse deelstaat- en bondsminister van verkeer, meldde Rheinische Post. Het Nederlandse deel van deze economisch belangrijke spoorverbinding werd in 2007 opgeleverd. Aan Duitse zijde lopen de vergunningsprocedures nog. De Duitse overheid durft geen uitspraken te doen over termijnen, vanwege de beroepsmogelijkheden in de procedures. Lees meer bij Rheinische Post

Vrijdag meldde NRC op de website dat de treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf in 2025 20 minuten sneller wordt. Dat zou het resultaat zijn van onderhandelingen tussen Nederland en Duitsland. Den Haag en Düsseldorf willen dat de lijn wordt doorgetrokken naar Den Haag, bleek vrijdag tijdens een werkbezoek van Haagse gemeenteraadsleden aan de hoofdstad van NRW. 

De Duits-Nederlandse Handelskamer deed voorafgaand aan de gesprekken een aantal aanbevelingen aan beide regeringen. Zo zou de DNHK graag zien dat diploma's makkelijker worden erkend, zodat beroepskrachten grensoverschrijdend kunnen werken. Ook zijn volgens de DNHK investeringen nodig in een betere digitale infrastructuur. Lees meer bij DNHK

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

'Ik vraag aandacht voor grenseffecten van wetten'

De nieuwe Nederlandse ambassadeur in Berlijn, Ronald van Roeden, vertelt in deze podcast over zijn werk en wat hij wil bereiken in de Duits-Nederlandse samenwerking.


Lees meer

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Geliefde Duitse zalm nog steeds in Nederlandse netten

Pas eind 2023 komt er onder Duitse druk een visverbod bij de Haringvlietdam om trekvissen te beschermen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger