Duitslandweb logo Duitslandweb

Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking

Achtergrond - 19 november 2018 - Auteur: Wiebke Pittlik

Premier Mark Rutte heeft maandag met een kabinetsdelegatie Düsseldorf bezocht voor de eerste 'regeringsconsultaties' tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 

Rutte in Noordrijn-Westfalen voor betere samenwerking
© Land NRW/Ralph Sondermann

(Geactualiseerd dinsdag 10 uur) Dat de Nederlandse regering op gelijke hoogte overlegt met een deelstaatregering is niet zo vreemd: Noordrijn-Westfalen is economisch gezien en qua inwonertal van gelijke grootte als Nederland.

Nederland exporteert voor 37 miljard euro naar NRW, meldde die deelstaat maandag. Premier Rutte laat op twitter weten dat de handel met Noordrijn-Westfalen intensiever is dan met bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Maandagavond hebben Rutte en minister-president Armin Laschet van NRW de interland tussen Nederland en Duitsland bijgewoond, in Gelsenkirchen. Voorafgaand aan die Nations-League-wedstrijd gaven beide regeringsleiders een persconferentie. Daar werd bekendgemaakt dat de Grensinfopunten, die informatie verstrekken over werken en wonen over de grens, een financiering voor de komende jaren krijgen.

De regeringsdelegaties hebben volgens het persbericht van Algemene Zaken gesproken over veiligheid, energietransitie en mobiliteit van goederen en personen. 

In een videoverklaring liet Laschet weten dat hij de betrekkingen wil intensiveren: "Da geht noch mehr". Ook wil hij samen met Rutte een sterk signaal voor Europa afgeven. "Door een politiek die sterkere verbinding tussen de EU-landen bewerkstelligt, in de handel, in mobiliteit en verkeer, in wetenschap, onderwijs en onderzoek."

Nederland wil dat Duitsland eerdere afspraken over de aanleg van het Duitse deel van de Betuwelijn nakomt. De Rotterdamse Haven stuurde over die Betuweroute begin november een brandbrief aan de Duitse deelstaat en aan Berlijn, meldde Rheinische Post. Het Nederlandse deel van deze economisch belangrijke spoorverbinding werd in 2007 opgeleverd. Aan Duitse zijde lopen de vergunningsprocedures nog. De Duitse overheid durft geen uitspraken te doen over termijnen, vanwege de beroepsmogelijkheden in de procedures.

Vrijdag meldde NRC op de website dat de treinverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf in 2025 20 minuten sneller wordt. Dat zou het resultaat zijn van onderhandelingen tussen Nederland en Duitsland. Den Haag en Düsseldorf willen dat de lijn wordt doorgetrokken naar Den Haag, bleek vrijdag tijdens een werkbezoek van Haagse gemeenteraadsleden aan de hoofdstad van NRW. 

De Duits-Nederlandse Handelskamer deed voorafgaand aan de gesprekken een aantal aanbevelingen aan beide regeringen. Zo zou de DNHK graag zien dat diploma's makkelijker worden erkend, zodat beroepskrachten grensoverschrijdend kunnen werken. Ook zijn volgens de DNHK investeringen nodig in een betere digitale infrastructuur.

Over de Duitse plannen voor een Europa-Universiteit op de grens bij Venlo, waarover onder meer de Rheinische Post eerder berichtte, is geen duidelijkheid gekomen, meldde Dagblad De Limburger dinsdagmorgen. Volgens de krant zal er verder over worden gesproken op de eerste ‘grenslandconferentie’ in april.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nederlands-Duitse samenwerking':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning in Duisburg: ‘Kunnen niet zonder elkaar’

Koning Willem-Alexander bezocht Noordrijn-Westfalen om de waterstof-samenwerking aan te zwengelen.


Lees meer

Duitsland als vluchtheuvel

Duitsland als vluchtheuvel

Wat als Nederlanders op de vlucht voor het water massaal aankloppen in Duitsland? Cabaretier Patrick Nederkoorn maakte er een (Duitse) voorstelling over.


Lees meer

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

Duits-Nederlandse top in Rotterdam

De Duitse kanselier Scholz en enkele van zijn ministers halen vandaag in Rotterdam de banden aan met de Nederlandse regering.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger