Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU/CSU en SPD komen met resolutie over VN-migratiepact

Kort nieuws - 27 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regeringsfracties stemmen vandaag over een resolutie over het VN-migratiepact. Die adresseert de onrust over het pact. Tegen de wil van de CDU-partijtop is het VN-migratiepact een agendapunt op het CDU-congres op 7 december. 

De resolutie waarover de regeringsfracties vandaag stemmen, is opgesteld door de binnenlandexperts van de CDU/CSU en de SPD. Ze gaan in op de vrees dat het pact de Duitse soevereiniteit of het Duitse asielbeleid aantast of tot meer migratie leidt. Volgens de regering is dit niet het geval. Tegelijkertijd roepen de experts het kabinet op duidelijker onderscheid te maken tussen legale en illegale migratie en de EU-buitengrenzen beter te beschermen. 

Mede op initiatief van minister van Gezondheid en kandidaat voor het CDU-voorzitterschap Jens Spahn wordt het VN-migratiepact op het CDU-congres besproken. Naar verwachting zijn de tegenstanders van het pact binnen de CDU niet in de meerderheid, maar ook als ze dat wel zijn, is de regering niet gebonden aan een congresbesluit. 

Het VN-migratiepact moet op een internationale conferentie op 10 en 11 december in Marokko worden aangenomen. De VS, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Slowakije hebben al aangekondigd er niet mee in te stemmen. In Duitsland is vooral de AfD ertegen. Begin november is er in de Bondsdag uitvoerig over gediscussieerd. Er was toen geen stemming over, maar behalve de AfD spraken alle partijen zich ervoor uit. Lees meer bij tagesschau.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger