Bondsdag stemt in met VN-migratiepact
Kort nieuws - 29 november 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe meerderheid van de Bondsdagleden heeft na een fel debat ingestemd met het VN-migratiepact. Vooral uit conservatieve en rechtse hoek is er veel kritiek op.
De Bondsdag heeft een resolutie van de regeringsfracties van CDU/CSU en SPD over het pact aangenomen: 372 parlementariërs stemden voor, 153 tegen en 141 onthielden zich van stem. In de resolutie staat dat het VN-migratiepact Duitsland geen rechten en plichten oplegt en de Duitse soevereiniteit of het Duitse asielbeleid niet aantast. De resolutie komt daarmee tegemoet aan kritiek van de AfD en van conservatieve CDU'ers. Tegelijkertijd staat in de resolutie dat het kabinet duidelijker onderscheid moet maken tussen legale en illegale migratie en de EU-buitengrenzen beter moet beschermen.
Vorige week is het VN-migratiepact op de agenda gezet voor het CDU-congres op 7 december. Naar verwachting zijn de tegenstanders daar niet in de meerderheid, maar ook als ze dat wel zijn, is de regering niet gebonden aan een congresbesluit.
Het VN-migratiepact moet op een internationale conferentie op 10 en 11 december in Marokko worden aangenomen. De VS, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Slowakije hebben al aangekondigd er niet mee in te stemmen. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig