Duitslandweb logo Duitslandweb

Fracties CDU/CSU en SPD stemmen in met VN-migratiepact

Kort nieuws - 28 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De fracties van de CDU/CSU en de SPD hebben dinsdag met een grote meerderheid ingestemd met een speciale resolutie over het VN-migratiepact. Donderdag stemt de Bondsdag erover.

De speciale resolutie adresseert de onrust over het VN-migratiepact. Bij critici bestaat de vrees dat het de Duitse soevereiniteit of het Duitse asielbeleid aantast of tot meer migratie leidt. Volgens de regering is dit niet het geval. Tegelijkertijd staat in de resolutie dat het kabinet duidelijker onderscheid moet maken tussen legale en illegale migratie en de EU-buitengrenzen beter moet beschermen. 

Onvrede over het VN-migratiepact heerst in de CDU/CSU-fractie meer dan bij de SPD. Vijf christendemocratische afgevaardigden hebben tegen gestemd. Het pact is een agendapunt op het CDU-congres op 7 december. Naar verwachting zijn de tegenstanders daar niet in de meerderheid, maar ook als ze dat wel zijn, is de regering niet gebonden aan een congresbesluit. 

Het VN-migratiepact moet op een internationale conferentie op 10 en 11 december in Marokko worden aangenomen. De VS, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Slowakije hebben al aangekondigd er niet mee in te stemmen. In Duitsland is vooral de AfD ertegen. Begin november spraken alle partijen behalve de AfD zich in de Bondsdag voor het pact uit. Donderdag vindt een stemming over de resolutie van de regeringsfracties in de Bondsdag plaats. Er wordt dan ook gestemd over moties over het pact van de oppositiepartijen AfD, Groenen en FDP. Lees meer bij FAZ.net en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger