Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland komende twee jaar lid van VN-Veiligheidsraad

Kort nieuws - 2 januari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland is per 1 januari voor twee jaar lid van de VN-Veiligheidsraad. De laatste keer dat het land in de Veiligheidsraad mocht meestemmen, was in 2011-2012.

De VN-Veiligheidsraad bestaat uit vijf vaste leden - de VS, China, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië - en tien roulerende landen die voor twee jaar zitting nemen. De raad moet de internationale veiligheid en vrede handhaven.

Namens Duitsland zit sinds 1 januari VN-ambassadeur Christoph Heusgen aan de onderhandelingstafel in New York. Duitsland zal nauw met permanent lid Frankrijk samenwerken. In maart en april hebben beide landen na elkaar het voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad en dan stellen ze conflictpreventie en bescherming van vrouwen tegen seksueel geweld in conflictgebieden centraal. In 2020 willen ze klimaatverandering als bedreiging voor de veiligheid tot hun kernthema maken.

Duitsland wil overigens, als op drie na grootste betaler aan de Veiligheidsraad, graag een permanente zetel, maar koestert niet al te veel illusies. Een hervorming van de raad "staat op de agenda, maar vooruitgang kun je slechts in milimeters meten", aldus Heusgen. Lees meer bij ZDF Heute.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger