Scholz pleit bij VN voor hervorming Veiligheidsraad
Kort nieuws - 20 september 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebKanselier Scholz heeft in een toespraak tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties gepleit voor een hervorming van de VN-Veiligheidsraad. Ook waarschuwde hij voor "schijnoplossingen" in Oekraïne.
De VN-Veiligheidsraad heeft vijf vaste leden: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat is volgens Scholz achterhaald. Afrika, Azië en Latijns-Amerika moeten meer invloed krijgen, zei hij. China en Rusland houden een aanpassing van de Veiligheidsraad al jaren tegen. Volgens Scholz zijn er verschillende opties om Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen meer zeggenschap te geven.
Duitsland wil net als Japan, Brazilië en India zelf ook een vaste zetel in de VN-Veiligheidsraad. Daar ging Scholz niet nadrukkelijk op in. Wel noemde hij de Duitse kandidatuur voor een tijdelijk, twee jaar durend lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2027-2028.
De Duitse kanselier waarschuwde in zijn toespraak in New York voor "schijnoplossingen" in de oorlog in Oekraïne. "Vrede zonder vrijheid is onderdrukking. Vrede zonder rechtvaardigheid is een dictaat. Dat moet Moskou ook eindelijk eens begrijpen." Lees meer bij Tagesschau
#NewYork | Olaf #Scholz spricht sich vor der #UN-Generalversammlung für die Reform des UN-Sicherheitsrats aus. Afrika, Asien sowie Lateinamerika gebühre mehr Gewicht. Außerdem bittet er darum die Aufnahme Deutschlands in den #Sicherheitsrat zu unterstützen. @Bundeskanzler @UN pic.twitter.com/xaud1fdLdi
— phoenix (@phoenix_de) September 20, 2023
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig