Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz pleit bij VN voor hervorming Veiligheidsraad

Kort nieuws - 20 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz heeft in een toespraak tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties gepleit voor een hervorming van de VN-Veiligheidsraad. Ook waarschuwde hij voor "schijnoplossingen" in Oekraïne.

De VN-Veiligheidsraad heeft vijf vaste leden: de VS, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat is volgens Scholz achterhaald. Afrika, Azië en Latijns-Amerika moeten meer invloed krijgen, zei hij. China en Rusland houden een aanpassing van de Veiligheidsraad al jaren tegen. Volgens Scholz zijn er verschillende opties om Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen meer zeggenschap te geven. 

Duitsland wil net als Japan, Brazilië en India zelf ook een vaste zetel in de VN-Veiligheidsraad. Daar ging Scholz niet nadrukkelijk op in. Wel noemde hij de Duitse kandidatuur voor een tijdelijk, twee jaar durend lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad in 2027-2028.

De Duitse kanselier waarschuwde in zijn toespraak in New York voor "schijnoplossingen" in de oorlog in Oekraïne. "Vrede zonder vrijheid is onderdrukking. Vrede zonder rechtvaardigheid is een dictaat. Dat moet Moskou ook eindelijk eens begrijpen." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger