Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU trekt lessen uit vluchtelingencrisis

Kort nieuws - 12 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU heeft zondag en maandag in zogenoemde Werkstattgespräche (werkplaatsgesprekken) met experts en allerlei delegaties uit de partij het asielbeleid besproken. Vertegenwoordigers van zusterpartij CSU waren ook aanwezig bij de gesprekken.

De nieuwe partijvoorzitter Annegret Kramp-Karrenbauer wilde de kwestie die sinds de vluchtelingencrisis in 2015 de partij verdeelt, uitgepraat hebben. Kanselier en oud-voorzitter Angela Merkel was er niet bij. Die kon net als iedereen via de livestream op internet meekijken.

Het ging er volgens 'AKK' (zoals Kramp-Karrenbauer ook wel wordt genoemd) vooral om lessen te trekken uit de gebeurtenissen in 2015. Toen kwamen honderdduizenden vluchtelingen naar Duitsland nadat de Duitse regering had besloten de gestrande vluchtelingen op het station in Boedapest toe te laten. Het werd door velen in de CDU en meer nog in de Beierse CSU ervaren als controleverlies.

Kramp-Karrenbauer wilde er geen afrekening met Merkel van maken en richtte de blik naar voren. Concreet hebben de gesprekken een lijst maatregelen opgeleverd die als aanbevelingen naar het partijbestuur gaan. De mogelijkheden voor afgewezen asielzoekers om in beroep te gaan zouden volgens de partij moeten worden beperkt en Duitsland moet minder aantrekkelijk worden voor vluchtelingen door de toegang tot uitkeringen en andere sociale voorzieningen te beperken. Afgewezen asielzoekers moeten sneller worden uitgezet en wie misdaden begaat moet direct het land verlaten. Een opmerkelijke uitspraak deed Kramp-Karrenbauer in een interview met Tagesschau:  In het uiterste geval, zei ze, is ook het sluiten van de grenzen denkbaar. Een optie die Merkel altijd heeft verworpen. Lees meer bij Zeit Online en bij Spiegel Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger