Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie over communicatie-adviezen aan ARD

Kort nieuws - 18 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Hoe moet de ARD reageren op de negatieve beeldvorming over de Duitse publieke omroep? Die vraag staat centraal in een communicatie-advies dat de ARD heeft laten opstellen. De publieke omroep ligt onder vuur. De rechts-nationalistische AfD hekelt de 'gedwongen bijdrage' die iedere Duitser betaalt voor de zenders en wil de omroepen drastisch afslanken. Ook in bredere kring wordt de publieke zenders verweten dat ze te dicht op de macht zitten.

De ARD kreeg over dit niet-openbare advies veel kritiek omdat de zender de publieke opinie zou willen beïnvloeden; 'framen'. De ARD wilde het advies niet openbaarmaken, maar de website Netzpolitik.org deed dat zondag alsnog. Naar eigen zeggen omdat het rapport toch al onderwerp van discussie was en mensen zich beter een mening kunnen vormen als ze het advies zouden kunnen lezen. Daaruit blijkt namelijk volgens Netzpolitik dat het met dat 'framen' wel meevalt.

De opstellers, het Berkeley International Framing Institute, adviseren de leidinggevenden bij de ARD om te argumenteren vanuit het morele perspectief, en daar ook in de woordkeuze op te letten. De ARD is gebouwd op morele principes, bijvoorbeeld dat ieder mens gelijkwaardig is, en moet dat ook uitdragen, luidt het advies.

In het advies wordt onder meer uitgelegd hoe het komt dat voor- en tegenstanders van de publieke omroep dezelfde feiten zo totaal verschillend beoordelen. Dat komt door hun morele kader. Waar de ARD vindt dat ze aanbod moet hebben voor iedereen, van alle minderheden en in alle regio's van Duitsland, vinden tegenstanders dat de organisatie veel te groot en te duur is en overal tentakels heeft. Deze tegenstanders vinden zelfbeschikking en vrije markt belangrijk en vinden dus dat iedereen alleen dat zou moeten betalen wat hij of zij wil consumeren.

Ook in de media is niet iedereen het met het advies eens. Volgens journaliste Margarete van Ackeren is het beschamend dat de ARD zich op deze vorm van manipulatie inlaat. De ARD kan zich beter met feitelijke argumenten verweren tegen de kritiek, zegt ze tegenover DeutschlandfunkLees het artikel bij Netzpolitik of bekijk het rapport (pdf)

Lees ook op Duitslandweb: Publieke omroep zit dicht op de macht

Tags: ARD

Reacties

Mvpdamhuis - 29 juli 2022 14:07

Geachte ARD daar ik hier in Nederland woon en u mededelen moet dat alles van florian silberesien op facebook gehecht is een per soon doet zich voor als florian silberesien en vraagt geld ik ben hier na de politie geweest met vriendelijke groet Maria

Reageer
Maria Mvpdamhuis - 29 juli 2022 14:15

Dit is wat ik mee over hecken

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.


Lees meer

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

Warum, wieso: werkt Street View niet in Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 3: Google Street View


Lees meer

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

Warum, wieso: is het Duitse internet zo slecht?

In de nieuwe serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 1: Het slechte internet


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger