Beatsteaks: Duitse punkrock op Pinkpop
Muziek

Achtergrond - 10 juni 2011

De Berlijnse rockband Beatsteaks is in Nederland niet zo bekend, maar in Duitsland trekken de vijf punkrockers volle zalen. Hun nieuwste album ‘Boombox’ bereikte dit jaar binnen twee weken de eerste plaats van de Duitse albumhitlijsten. Maandag staat de band op Pinkpop.

Beatsteaks: Duitse punkrock op Pinkpop
© video Beatsteaks/Foto: Loyaltonone.net

Beatsteaks-gitarist Peter Baumann is nog niet helemaal gewend aan de grote aantallen mensen waarvoor de band optreedt. In een interview een paar maanden geleden met de muzieksite Motor.de geeft hij commentaar op de tournee die Beatsteaks op dat moment door Duitsland maakt. “Je vraagt je vaak wel af: 'en wie komt hier nog meer vandaag?', dat kan toch bijna niet alleen voor ons zijn”, zegt hij.

De bandgeschiedenis van Beatsteaks begint mooi. In 1996 won de band een muziekwedstrijd in de Berlijnse club SO36. Als prijs mocht de jonge formatie in Berlijn optreden in het voorprogramma van de Sex Pistols, een wapenfeit dat in veel omschrijvingen van Beatsteaks opduikt. Het bleef niet bij de Sex Pistols. De band toerde later nog met onder meer Bad Religion, Die Toten Hosen en Die Ärzte, ook niet de minste in het punkrocksegment.

De echte doorbraak in Duitsland liet na het droombegin even op zich wachten. Die kwam pas met het vierde album ‘Smack Smash’ in 2004. In hetzelfde jaar won de band de MTV-Award in de categorie Best German Act.

De muziek van Beatsteaks varieert van punkrock tot rock met een popsausje. Helemaal in het begin waren er nog Duitstalige nummers te vinden op de albums van de Beatsteaks, maar die maakten al snel plaats voor Engelstalige tracks.

Het onlangs verschenen ‘Boombox’ is het zesde album. De band koos voor een andere werkwijze dan gebruikelijk. Gitarist Bernd Kurtzke en bassist Torsten Scholz vertellen in een interview met de muzieksite Laut.de dat de vonk die er bij het repeteren altijd was, dit keer in de studio niet oversprong. Daarom besloten de bandleden het album in hun oefenruimte op te nemen. “En dat voelde gewoon veel, veel beter dan alles wat we daarvoor gedaan hebben”, aldus Kurtzke.

Paradiso

De mannen van Beatsteaks staan bekend om hun enerverende liveoptredens. Optreden doen ze veel dit jaar om ‘Boombox’ te promoten. Eerst toerden ze langs grote concertlocaties in Duitsland en daarna langs wat kleinere in de rest van Europa. In mei speelde de band in Eindhoven, Groningen en Amsterdam. Over het uitverkochte concert in Paradiso schreef de band op de eigen website: “Ons eerste concert in de 'grote zaal' van Paradiso, ontwikkelde zich tot het mooiste concert, dat we tot nu toe in Amsterdam hebben meegemaakt.”

Nu zijn de festivals aan de beurt. Vorige week Rock am Ring, maandag Pinkpop. Misschien leiden de optredens hier, met het vrij toegankelijke materiaal van ‘Boombox’, wel tot een doorbraak voor Beatsteaks in Europa.

Beatsteaks speelt maandag 13 juni om 14.10 op de 3FM Stage op Pinkpop. Op 1 juli verschijnt ‘Automatic’, de nieuwe single van de band.

Katja Geelhoed is freelance-journaliste. Ze schrijft voor Duitslandweb regelmatig over Berlijn en Duitse muziek.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger