Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op begrotingsplannen minister Scholz

Kort nieuws - 19 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Scholz van Financiën wil ook in 2020 een sluitende begroting. Daarom heeft hij voor een aantal ministeries minder geld ter beschikking. Vooral zijn plan om te korten op de opvang en integratie van asielzoekers, oogst veel kritiek. 

Een deel van de financiële regelingen voor vluchtelingen loopt eind dit jaar af. Scholz (SPD) wil ze niet verlengen maar vervangen door een eenvoudiger regeling. De nationale overheid investeert dan nog 1,3 miljard euro per jaar in de opvang en integratie van vluchtelingen, in plaats van de huidige 4,7 miljard. De deelstaten en gemeenten zijn woedend en zien de sociale samenhang in gevaar door Scholz' plannen.

De bondsregering heeft de prognose voor de Duitse economische groei duidelijk naar beneden bijgesteld. Daarom kan Scholz een aantal ministeries, waaronder dat van Defensie, minder geld ter beschikking stellen dan gehoopt. De schwarze Null, een sluitende begroting, voor 2020 heeft de hoogste prioriteit, aldus het ministerie van Financiën. Daarmee zet de minister het beleid van zijn voorganger Schäuble (CDU) voort.

Scholz' begroting wordt woensdag in het kabinet besproken. Hij gaat uit van uitgaven van 362,6 miljard euro - 1,7 procent meer dan in 2019. De overheidsinvesteringen stijgen licht naar 39,6 miljard euro. In de begroting zijn de plannen voor een basispensioen (Grundrente) nog niet meegenomen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

De Wirtschaftsweisen, een belangrijk economisch adviesorgaan van de Duitse regering, stellen hun prognose voor de Duitse economie vandaag naar beneden bij. Ze rekenen voor 2019 nog slechts op een groei van 0,8 procent. In november was dat nog 1,5 procent. De economen waarschuwen voor de risico's van de Brexit en spreken hun zorg uit dat een "spiraal van protectionistische maatregelen" de Duitse economie "in een recessie kunnen laten afglijden". Lees meer bij Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

De AfD wordt steeds meer beïnvloed door extreem-rechts. Dat baart de Verfassungsschutz zorgen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger