Duitslandweb logo Duitslandweb

Begroting: Duitse overheid wil minder investeren

Kort nieuws - 2 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse overheid is van plan de komende jaren minder te investeren. Dat blijkt uit de begroting van minister van Financiën Scholz (SPD).

Volgens Scholz' begrotingsplannen lopen de overheidsinvesteringen terug van bijna 38 miljard euro in 2019 tot 33,5 miljard in 2022. Dat is verrassend omdat de overheid een record aantal inkomsten heeft en het economisch goed gaat. De nieuwe regering van CDU/CSU en SPD had bij haar aantreden bovendien beloofd meer te investeren in de infrastructuur, in onderwijsinstellingen en in digitaliseringsprojecten. Die plannen zijn beperkt terug te vinden in de begroting.

De oppositie spreekt van kiezersbedrog. Maar volgens Scholz geeft de overheid de komende jaren juist meer geld uit. Dat de overheidsinvesteringen na 2019 minder zijn, heeft te maken met de Bund-Länder-Finanzreform, aldus het ministerie van Financiën. De financiën tussen de centrale overheid en de deelstaten worden vanaf 2020 anders verdeeld. Gemeentes en deelstaten krijgen meer geld ter beschikking waardoor ze zelf in de infrastructuur, sociale woningbouw of het onderwijs kunnen investeren. Deze middelen tellen echter niet mee als investering op de begroting.

Scholz houdt vast aan de sluitende begroting (schwarze Null) en zet daarmee het beleid van zijn voorganger Schäuble (CDU) voort. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger