Duitslandweb logo Duitslandweb

Begroting: Duitse overheid wil minder investeren

Kort nieuws - 2 mei 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse overheid is van plan de komende jaren minder te investeren. Dat blijkt uit de begroting van minister van Financiën Scholz (SPD).

Volgens Scholz' begrotingsplannen lopen de overheidsinvesteringen terug van bijna 38 miljard euro in 2019 tot 33,5 miljard in 2022. Dat is verrassend omdat de overheid een record aantal inkomsten heeft en het economisch goed gaat. De nieuwe regering van CDU/CSU en SPD had bij haar aantreden bovendien beloofd meer te investeren in de infrastructuur, in onderwijsinstellingen en in digitaliseringsprojecten. Die plannen zijn beperkt terug te vinden in de begroting.

De oppositie spreekt van kiezersbedrog. Maar volgens Scholz geeft de overheid de komende jaren juist meer geld uit. Dat de overheidsinvesteringen na 2019 minder zijn, heeft te maken met de Bund-Länder-Finanzreform, aldus het ministerie van Financiën. De financiën tussen de centrale overheid en de deelstaten worden vanaf 2020 anders verdeeld. Gemeentes en deelstaten krijgen meer geld ter beschikking waardoor ze zelf in de infrastructuur, sociale woningbouw of het onderwijs kunnen investeren. Deze middelen tellen echter niet mee als investering op de begroting.

Scholz houdt vast aan de sluitende begroting (schwarze Null) en zet daarmee het beleid van zijn voorganger Schäuble (CDU) voort. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger