Deelstaten leveren beetje autonomie in voor meer geld uit staatskas
Kort nieuws - 1 juni 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdag heeft donderdag ingestemd met een van de grootste hervormingen van deze regering: de herverdeling van de financiën tussen de centrale overheid en de deelstaten. Voor het pakket aan wetten, de Bund-Länder-Finanzreform, zijn alleen al 13 grondwetswijzigingen nodig.
De onderlinge verrekening van de belastinginkomsten, de Länderfinanzausgleich, komt te vervallen. Alleen de btw-inkomsten worden straks nog herverdeeld tussen de deelstaten. De centrale overheid gaat vanaf 2020 ongeveer 10 miljard euro meer uitdelen aan de deelstaten. In ruil daarvoor krijgt Berlijn meer controle over hoe dat geld wordt uitgegeven. Bouw en onderhoud van de snelwegen wordt gecentraliseerd en ondergebracht in een aparte infrastructuurmaatschappij. De SPD wilde hiermee alleen instemmen als privatisering werd uitgesloten in de wet. Tot nu toe verbiedt de grondwet directe financiële hulp van de staat aan gemeenten. Op het gebied van onderwijs wordt dit verbod nu versoepeld, zodat de staat bijvoorbeeld kan bijspringen bij de sanering van scholen in armere gemeenten. Daarvoor wordt 3,5 miljard euro uitgetrokken. Lees meer bij Zeit Online
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig