Duitslandweb logo Duitslandweb

Verontwaardiging over 'uploadfilter-besluit'

Kort nieuws - 27 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met de hervorming van het auteursrecht. Daartegen was de laatste weken veel protest in Duitsland.

Het Europees Parlement heeft de amendementen op de nieuwe auteursrecht-richtlijnen niet in stemming gebracht. Een meerderheid van de europarlementariërs stemde vervolgens voor de voorstellen om auteursrechtelijk materiaal op internet beter te beschermen. De Europese Raad moet nu nog instemmen, maar dat wordt gezien als een formaliteit.

Commentatoren en ook politici van de liberale FDP, de sociaal-democratische SPD en de Groenen lieten dinsdag weten erg teleurgesteld te zijn in het besluit. Afgelopen weekeinde gingen in tientallen Duitse steden vele tienduizenden mensen de straat op. Alleen al in München ging het volgens de krant Taz om 40.000 mensen. Ook in andere landen waren demonstraties. CDU'er Axel Voss verdedigde de nieuwe regels als een 'overwinning voor de democratie'. De regels zijn volgens hem bedoeld om het werk van 'creatieven' en journalisten te beschermen. 

Door de nieuwe regels moeten platformen zoals Youtube, Facebook en Google, betalen voor inhoud die door auteursrecht wordt beschermd. Ook moeten uitgevers van nieuws een vergoeding krijgen als hun inhoud wordt gedeeld op andere sites of in zoekmachines, zoals Google News.

De nieuwe regels maken grote platformen zoals Youtube en Facebook verantwoordelijk voor het verwijderen van materiaal dat door auteursrecht wordt beschermd. Hiervoor zullen die bedrijven zogenoemde uploadfilters moeten gebruiken. De vele critici van de nieuwe regels vrezen dat hierdoor ook ten onrechte materiaal wordt geweigerd en zien dat als censuur.  

De Duitse minister van Economische Zaken Altmaier had vantevoren toegezegd dat hij zich hard zou maken voor een uitzondering voor kleinere bedrijven en start-ups. Dat heeft hij volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung uiteindelijk niet gedaan. De krant beschikt over documenten die doen vermoeden dat Duitsland en Frankrijk het op een akkoord hebben gegooid: Duitsland zou volgens dit scenario zijn bezwaren tegen de auteursrechtregels laten varen als Frankrijk dan niet meer zou dwarsliggen bij de gaspijplijn Nordstream-2, die Duitsland graag wil. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en bij Taz en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

‘Duits onderwijs had moeite met omslag in coronatijd'

Mischa Buiting deed als afstudeerproject onderzoek naar digitalisering in het hoger onderwijs in Nederland en Duitsland.

Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger