Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Wikipedia offline uit protest tegen auteursrecht-richtlijnen

Kort nieuws - 21 maart 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse Wikipedia-pagina's zijn vandaag 24 uur lang niet te bezoeken uit protest tegen de nieuwe Europese auteursrecht-richtlijnen.

Het Europees Parlement stemt volgende week dinsdag over een hervorming van het auteursrecht. De nieuwe regels maken grote platformen zoals Youtube en Facebook verantwoordelijk voor het verwijderen van materiaal dat door auteursrecht wordt beschermd. Hiervoor zullen die bedrijven zogenoemde uploadfilters moeten gebruiken. De vele critici van de nieuwe regels vrezen dat hierdoor ook onterecht materiaal wordt geweigerd en zien dat als censuur.

De Duitse Wikipedia-pagina's offline halen is "het meest drastische middel dat we tot onze beschikking hebben om iets duidelijk te maken", aldus John Weitzmann van Wikipedia Duitsland. Hij vreest door de nieuwe regels een flinke inperking van de vrijheid van meningsuiting, van kunst en van de persvrijheid. Het meest omstreden artikel uit de nieuwe richtlijnen, dat platformen feitelijk tot uploadfilters verplicht, is overigens niet op Wikipedia zelf van toepassing.

Eerder gingen veel Duitsers al de straat op om te protesteren tegen de procedure rond de nieuwe regels. Komende zaterdag is een grote internationale demonstratie tegen de hervorming van het auteursrecht gepland. Lees meer bij Zeit Online en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Digitale samenleving':

Digitaal wordt (een beetje) normaal

Digitaal wordt (een beetje) normaal

De coronacrisis zorgt voor 'veranderdruk' in digibeet Duitsland. Gaat de digitalisering nu tòch een tandje sneller?

Lees meer

Digitale lichtheid

Digitale lichtheid

Op gebied van digitalisering gaapt in Duitsland een gat tussen idee en werkelijkheid. Column van econoom Carsten Brzeski

Lees meer

Digitale Duitsers

Digitale Duitsers

Duitsers wantrouwen wat overheden en bedrijven met hun gegevens doen. Maar dat is niet waarom Duitsland digitaal achterblijft, zegt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Duitse diensten onderscheppen massaal data

Duitse diensten onderscheppen massaal data

In privacygevoelig Duitsland bestaat al zoiets als een sleepnetwet: de BND mag meekijken op het glasvezelnetwerk.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger