Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stemt in met auteursrecht EU maar wil uploadfilters vermijden

Kort nieuws - 15 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft vandaag ingestemd met de hervorming van het Europees auteursrecht. Daartegen was in Duitsland de afgelopen maanden veel protest. Duitsland heeft vandaag bij de stemming aangegeven dat het zelf het gebruik van de omstreden uploadfilters wil vermijden.

Met de stemming van vandaag is de hervorming van het auteursrecht in de EU definitief. Eerder stemde het Europees Parlement er al mee in.

Door de nieuwe regels moeten platformen zoals Youtube, Facebook en Google, betalen voor inhoud die door auteursrecht wordt beschermd. Ook moeten uitgevers van nieuws een vergoeding krijgen als hun inhoud wordt gedeeld op andere sites of in zoekmachines, zoals Google News.

De nieuwe regels maken grote platformen zoals Youtube en Facebook verantwoordelijk voor het verwijderen van materiaal dat door auteursrecht wordt beschermd. Hiervoor zullen die bedrijven zogenoemde uploadfilters moeten gebruiken. De vele critici van de nieuwe regels vrezen dat hierdoor ook ten onrechte materiaal wordt geweigerd en zien dat als censuur.  

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben in 2018 in hun regeerakkoord afgesproken geen uploadfilters af te dwingen. De weerstand ertegen is in Duitsland groot: vorige maand gingen in tientallen Duitse steden vele tienduizenden mensen de straat op en was de Duitse wikipedia uit protest 24 offline. Toch heeft de bondsregering vandaag voor de hervorming gestemd. De Duitse stem was doorslaggevend, zonder was er geen meerderheid geweest. Onder andere Nederland stemde tegen.

Direct na de stemming gaf de bondsregering in een verklaring aan dat Duitsland de copyright-richtlijn in eigen land wil doorvoeren zonder gebruik te maken van uploadfilters. Al gaf ze ook toe dat het onwaarschijnlijk is dat het helemaal zonder uploadfilters kan. De EU-landen hebben twee jaar de tijd de richtlijn op te nemen in hun nationale wetgeving. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger