Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland stemt in met auteursrecht EU maar wil uploadfilters vermijden

Kort nieuws - 15 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft vandaag ingestemd met de hervorming van het Europees auteursrecht. Daartegen was in Duitsland de afgelopen maanden veel protest. Duitsland heeft vandaag bij de stemming aangegeven dat het zelf het gebruik van de omstreden uploadfilters wil vermijden.

Met de stemming van vandaag is de hervorming van het auteursrecht in de EU definitief. Eerder stemde het Europees Parlement er al mee in.

Door de nieuwe regels moeten platformen zoals Youtube, Facebook en Google, betalen voor inhoud die door auteursrecht wordt beschermd. Ook moeten uitgevers van nieuws een vergoeding krijgen als hun inhoud wordt gedeeld op andere sites of in zoekmachines, zoals Google News.

De nieuwe regels maken grote platformen zoals Youtube en Facebook verantwoordelijk voor het verwijderen van materiaal dat door auteursrecht wordt beschermd. Hiervoor zullen die bedrijven zogenoemde uploadfilters moeten gebruiken. De vele critici van de nieuwe regels vrezen dat hierdoor ook ten onrechte materiaal wordt geweigerd en zien dat als censuur.  

De Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben in 2018 in hun regeerakkoord afgesproken geen uploadfilters af te dwingen. De weerstand ertegen is in Duitsland groot: vorige maand gingen in tientallen Duitse steden vele tienduizenden mensen de straat op en was de Duitse wikipedia uit protest 24 offline. Toch heeft de bondsregering vandaag voor de hervorming gestemd. De Duitse stem was doorslaggevend, zonder was er geen meerderheid geweest. Onder andere Nederland stemde tegen.

Direct na de stemming gaf de bondsregering in een verklaring aan dat Duitsland de copyright-richtlijn in eigen land wil doorvoeren zonder gebruik te maken van uploadfilters. Al gaf ze ook toe dat het onwaarschijnlijk is dat het helemaal zonder uploadfilters kan. De EU-landen hebben twee jaar de tijd de richtlijn op te nemen in hun nationale wetgeving. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.

Lees meer

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Podcast: Corona maakt Duits federalisme zichtbaar

Ton Nijhuis, directeur van het DIA, over de invloed van corona op Duitsland en op de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

Crisismanager Merkel redt Duits EU-voorzitterschap

'Een pak van m'n hart', zei Merkel na de laatste EU-top. Een terugblik op het Duitse voorzitterschap.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger