Duitslandweb logo Duitslandweb

Wetenschappers voorspellen lage opkomst
Onverschilligheid bij Duitse kiezers

Achtergrond - 19 september 2013

Verschillende Duitse wetenschappers verwachten dat de opkomst bij de verkiezingen aanstaande zondag historisch laag zal zijn. Dit zou niet voortkomen uit frustratie maar juist uit onverschilligheid van de Duitse kiezers.

Wetenschappers voorspellen lage opkomst
© Flickr/ Alexander Johmann

De opkomstpercentages bij Bondsdagverkiezingen in Duitsland zakken al jaren. In 1998 kwam nog 82,2 procent van de kiezers opdagen, bij de vorige verkiezingen in 2009 nog maar 70,8 procent. Op kaarten van Spiegel Online is te zien dat vooral in het oosten van het land de opkomst laag is.

De gerenommeerde politicologie-professor Jürgen Falter van de Universiteit Mainz denkt dat het getal dit jaar onder de zeventig procent zal zakken. “Ik geloof dat de opkomst opnieuw zal dalen, zodat er voor het eerst een 6 vooraan staat. Deze trend zal zich, als er niets fundamenteels verandert, langzaam voortzetten”, zei hij in een recent interview met website Wahllos.de.

In juni werd ook al een studie gepresenteerd die een slechte opkomst voorspelde. Onderzoekers van de Bertelsmann Stiftung en het Institut für Demoskopie Allensbach schreven dat de meeste Duitsers het allemaal wel prima vinden zoals het is, waardoor de bereidheid om te gaan stemmen afneemt. De 'verkiezingsmoeheid' komt niet voort uit frustratie maar juist uit groeiende onverschilligheid.

Vooral laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen nemen minder actief deel aan de democratie, schrijven de onderzoekers. "Hoe lager de sociale status en hoe groter de politieke desinteresse in de vriendengroep, hoe kleiner de kans dat ze gaan stemmen.”

Ter vergelijking: bij de laatste verkiezingen in Nederland (in 2012) was de opkomst 74,6 procent. De laagste opkomst in de laatste twintig jaar in Nederland was na Paars 1 in 1998. Toen kwam maar 73,3 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger