Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel reageert op uitslag verkiezingen in interview met CNN

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor het eerst sinds ze kanselier is, heeft Merkel een langer interview aan een Amerikaanse zender gegeven. Ze sprak met Christiane Amanpour van CNN over de Europese verkiezingen, populisme en antisemitisme en haar relatie met president Trump.

Merkel ziet het succes van de Groenen bij de Europese verkiezingen zondag als een waarschuwing voor haar partij om "nog betere antwoorden te vinden" op de vragen "die mensen op dit moment zeer bezighouden", zoals klimaatbeleid. Dat meldt n-tv, die vooraf delen van het interview heeft mogen zien. Het interview werd maandag gehouden en wordt op dinsdag om 19 uur op CNN international uitgezonden. 

Merkel spreekt over het toegenomen nationalisme, populisme en antisemitisme in Duitsland. Dat neemt overal toe, zegt ze, maar in Duitsland kun je zulke ontwikkelingen niet los zien van de Duitse geschiedenis. "Des te alerter, des te waakzamer moeten we zijn."

Over haar relatie met Trump zegt ze dat ze moeilijke debatten met hem heeft gehad, maar dat ze ook steeds weer raakvlakken vinden. "Het is altijd een uitdaging te debatteren, maar ik neem die uitdaging graag aan." 

Dat Merkel een dag na de Europese verkiezingen, waarbij ook haar partij een zware nederlaag leed, een interview aan CNN geeft, toont aan dat ze zich nauwelijks nog met de dagelijkse partijpolitieke praktijk hoeft bezig te houden, schrijft n-tv. Terwijl de CDU het verlies analyseert, reist Merkel naar de VS waar ze donderdag een eredoctoraat van Harvard-universiteit krijgt uitgereikt. Lees meer bij n-tv

Bekijk fragmenten van het interview bij CNN

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger