Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel reageert op uitslag verkiezingen in interview met CNN

Kort nieuws - 28 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor het eerst sinds ze kanselier is, heeft Merkel een langer interview aan een Amerikaanse zender gegeven. Ze sprak met Christiane Amanpour van CNN over de Europese verkiezingen, populisme en antisemitisme en haar relatie met president Trump.

Merkel ziet het succes van de Groenen bij de Europese verkiezingen zondag als een waarschuwing voor haar partij om "nog betere antwoorden te vinden" op de vragen "die mensen op dit moment zeer bezighouden", zoals klimaatbeleid. Dat meldt n-tv, die vooraf delen van het interview heeft mogen zien. Het interview werd maandag gehouden en wordt op dinsdag om 19 uur op CNN international uitgezonden. 

Merkel spreekt over het toegenomen nationalisme, populisme en antisemitisme in Duitsland. Dat neemt overal toe, zegt ze, maar in Duitsland kun je zulke ontwikkelingen niet los zien van de Duitse geschiedenis. "Des te alerter, des te waakzamer moeten we zijn."

Over haar relatie met Trump zegt ze dat ze moeilijke debatten met hem heeft gehad, maar dat ze ook steeds weer raakvlakken vinden. "Het is altijd een uitdaging te debatteren, maar ik neem die uitdaging graag aan." 

Dat Merkel een dag na de Europese verkiezingen, waarbij ook haar partij een zware nederlaag leed, een interview aan CNN geeft, toont aan dat ze zich nauwelijks nog met de dagelijkse partijpolitieke praktijk hoeft bezig te houden, schrijft n-tv. Terwijl de CDU het verlies analyseert, reist Merkel naar de VS waar ze donderdag een eredoctoraat van Harvard-universiteit krijgt uitgereikt. Lees meer bij n-tv

Bekijk fragmenten van het interview bij CNN

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Groen gewetensmoment

Groen gewetensmoment

Het huidige succes van de Groenen leidt misschien wel tot de doorbraak die Duitsland nodig heeft, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

EU-verkiezingen tonen verdeeld Duitsland

Bij de 'Europawahl' zijn Die Grünen de tweede partij geworden, vóór de SPD. De AfD scoort in Oost-Duitsland.

Lees meer

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

Merkels moeizame kabinet doorstaat eerste jaar

De vierde regering van Merkel is een jaar aan het werk. De vraag is hoe lang het kabinet nog heeft.

Lees meer

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

Ruk naar rechts AfD alarmeert veiligheidsdienst

De AfD wordt steeds meer beïnvloed door extreem-rechts. Dat baart de Verfassungsschutz zorgen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger