Duitslandweb logo Duitslandweb

Escalatie geweld VS: Merkel bekritiseert Trumps politieke stijl

Kort nieuws - 5 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft de politieke stijl van de Amerikaanse president Trump bekritiseerd als "zeer controvers". Dat zei ze in een interview met de ZDF. Daarin werd ze gevraagd naar de escalatie van geweld in de VS na de moord op George Floyd. 

Floyd, een zwarte Amerikaan, stierf nadat een witte politieagent ruim 8 minuten lang zijn knie in Floyds nek gedrukt hield. Het leidde tot hevige protesten tegen racisme en rellen in de VS. De dood van Floyd is "iets zeer zeer verschrikkelijks", zei Merkel in het ZDF-interviewprogramma 'Was nun, Frau Merkel'. "Racisme is iets verschrikkelijks." Ze noemde de Amerikaanse samenleving zeer gepolariseerd en benadrukte dat haar begrip van politiek is dat ze mensen samenbrengt en verzoent. 

Merkel hield zich in eerste instantie op de vlakte toen haar werd gevraagd of Trump aan die polarisatie bijdraagt, "bijvoorbeeld door zijn tweets waarin hij geweld verheerlijkt". Daarna noemde ze zijn politieke stijl "inderdaad zeer controvers". Maar racisme bestaat ook in Duitsland, zei ze, en Duitsland moet ook naar zichzelf kijken. Ze kan alleen maar hopen dat de Amerikanen dichter bij elkaar komen. "Ik ben blij dat veel mensen in de VS daartoe een bijdrage leveren." 

Op de vraag of ze nog vertrouwen had in Trump antwoordde ze: "Ik werk samen met alle gekozen presidenten in de wereld. En natuurlijk ook met de Amerikaanse. En ik hoop dat er weer vrede komt in het land." Lees meer bij tagesspiegel.de en bekijk het interview bij ZDF.de (fragment over Trump v.a. 16:47 min)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger