Duitslandweb logo Duitslandweb

Het Duitse elftal is weer thuis
Löw en zijn mannen derde op het WK 2010

Achtergrond - 12 juli 2010

Het WK is voorbij, het Duitse team is weer thuis. Vanmorgen om kwart over zes landden bondscoach Löw en zijn mannen op het vliegveld van Frankfurt. De toegestroomde fans kregen echter geen kans hun helden, die derde werden, toe te juichen: het team vertrok direct na aankomst naar huis.

Het Duitse elftal is weer thuis
© dpa/picture-alliance

Een korte begroeting door de burgemeester van Frankfurt am Main, een paar woorden voor de toegestroomde pers – meer zat er vanmorgen vroeg niet in. De Duitse spelers waren zichtbaar vermoeid en wilden naar huis. Ze lieten zo’n duizend toegestroomde fans teleurgesteld op het vliegveld achter.

Enkele spelers waren nog niet over de teleurstelling van de derde plaats heen. “We waren graag met de beker naar huis gekomen en dan hadden we natuurlijk wel met elkaar feest gevierd”, zei Bastian Schweinsteiger vanmorgen na aankomst tegen de ZDF.

Müller uitgeroepen tot topscoorder

Toch overheerst in Duitsland tevredenheid over de prestaties van het Duitse elftal op het WK. Ze zijn verder gekomen dan van tevoren gedacht - “De halve finale zou al heel mooi zijn”, had Löw voor het WK gezegd - en hebben mooi gespeeld. De jonge Duitse aanvaller Thomas Müller (20) is met vijf goals en drie assists zowel tot het grootste talent als tot topscoorder van het toernooi uitgeroepen.

“Daar ben ik natuurlijk bijzonder blij mee, dat ik 40 jaar na Gerd Müller de gouden schoen heb gewonnen”, aldus de nieuwe Duitse voetbalster direct na thuiskomst tegen de Duitse pers. Hij hoorde het nieuws in het in het vliegtuig naar huis, toen bleek dat noch de Spanjaard Villa, noch de Nederlander Sneijder in de finale hadden gescoord.

De Duitsers konden de finale, die Spanje met 1-0 won, onderweg in de gloednieuwe Airbus A 380 niet zien. Ze werden door de piloot per telex van de uitslag op de hoogte gesteld.

Löw krijgt Bundesverdienstkreuz

 De Duitse bondscoach Joachim Löw krijgt voor zijn prestaties met zijn team de hoogste Duitse onderscheiding, het Bundesverdienstkreuz. Dat maakte de nieuwe Duitse president Christian Wulff na de gewonnen troostfinale tegen Uruquay bekend, die hij zelf in Zuid-Afrika in het stadion had bijgewoond. Duitsland versloeg het Zuid-Amerikaanse team in de wedstrijd om de derde plaats met 3-2.

De Duitsers speelden de troostfinale nadat ze op 7 juli de halve finale van Spanje verloren. Het lukte Die Mannschaft niet door het sterke Spaanse team heen te breken. De Spanjaarden hadden aan één goal – van Puyol in de 73e minuut – genoeg. Een teleurstellend resultaat na de sensationele wedstrijden tegen Engeland en Argentinië die Duitsland met 4-1 en 4-0 won.

Vakantie en trouwen

Hoe lang Löw (50) nog bondscoach blijft, is onbekend. “Er zullen natuurlijk gesprekken plaatsvinden. En het is logisch dat er in de nabije toekomst een besluit valt”, aldus de Duitse bondscoach in Die Welt. Als assistent van trainer Klinsmann op het WK 2006 stond hij mede aan de basis van het huidige Duitse team. Sterspelers Thomas Müller en Mesut Özil hebben inmiddels laten weten bij hun clubs Bayern München en Werder Bremen, te willen blijven.

De meeste spelers willen nu snel op vakantie – voor zover ze niet geveld zijn door de griep die afgelopen weekend in de groep toesloeg. Philipp Lahm en Lukas Podolski konden door die griep niet meespelen in de troostfinale en ook Löw zat zaterdag bij de wedstrijd tegen Uruquay met koorts op de bank. Lahm hoopt snel op te knappen: woensdag trouwt hij zijn geliefde Claudia.

Mijarden voor Duits bedrijfsleven

Het Duitse bedrijfsleven is in ieder geval beter geworden van het WK. Voor het WK hebben Duitse ondernemers opdrachten ter waarde van 1,5 miljard euro binnen gehaald, meldt de Duitse Kamer van Koophandel DIHK. Ze hebben onder meer stadions in Zuid-Afrika gebouwd en het wegen- en energienet verbeterd.

Zuid-Afrika zelf heeft vooralsnog veel meer geld geïnvesteerd dan gewonnen, aldus een woordvoerder van de DIHK. Het land heeft 5 miljard euro uitgegeven aan het WK en daar totnogtoe slechts 3,5 miljard voor teruggekregen.

Foto 2: Duitsland juicht na de 3:2 tegen Uruquay. Afb.: dpa/picture-alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Sport':

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

EK 2024: Duitse voetbalwoorden

Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.


Lees meer

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Duitsland stuurt sportminister naar WK in Qatar

Sportminister Faeser reisde naar Qatar en kreeg 'veiligheidsgaranties' voor de WK-fans. Zelf gaat ze nu ook.


Lees meer

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

50 jaar geleden: Terreur bij Spelen in München

De 'vrolijke' Olympische Spelen van 1972 werden wreed verstoord door een bloedige gijzeling


Lees meer

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

Engeland-Duitsland: Knielen en nauwelijks Duitse fans

De achtste finale in Londen wordt gespeeld zonder supporters uit Duitsland, maar met doellijntechnologie


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger