Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkels regering weer aan de slag: spannende weken voor coalitie

Kort nieuws - 14 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en haar regering komen vandaag voor het eerst na de vakantie weer bijeen. Het worden spannende weken voor de coalitie van CDU/CSU en SPD. Dinsdag beantwoordde Merkel in Stralsund vragen van publiek over haar migratiebeleid, klimaatplannen en ook de trilaanvallen die ze aan het begin van de zomer had.

Merkels regering wacht de komende weken een aantal moeilijke en omstreden thema's, zoals het klimaatbeleid, het basispensioen en de Kohleausstieg, het uitschakelen van de kolencentrales. Voor het klimaatbeleid heeft de regering dit voorjaar een speciaal Klimakabinett ingesteld, dat in september met voorstellen moet komen over hoe Duitsland zijn klimaatdoelen haalt. In dat kabinet zitten naast Merkel de ministers van Financiën, Economie, Milieu, Bouw, Landbouw en Verkeer. Merkel komt overigens met leden van het klimaatkabinet op 22 augustus naar Nederland om met premier Rutte over klimaatmaatregelen te praten, meldt het The Hague Centre for Strategic Studies.

CDU/CSU en SPD willen de hete hangijzers snel van tafel, want in het najaar wacht de tussentijdse evaluatie van de coalitie, die de partijen in hun regeerakkoord hebben afgesproken. Van de voortgang die nu wordt geboekt, kan de beslissing afhangen of de SPD in de regering blijft, of er alsnog uitstapt. Bovendien leggen de deelstaatverkiezingen in Saksen en Brandenburg op 1 september en in Thüringen op 27 oktober druk op de regering. In alle drie de deelstaten staan de regeringspartijen in de peilingen op fors verlies.

Kanselier Merkel had haar eerste optreden na de vakantie dinsdag in Stralsund, waar ze vragen van lezers van de Ostsee-Zeitung beantwoordde. Ze verdedigde haar migratiebeleid en zei dat de menselijkheid het vereist dat vluchtelingen op zee worden gered. Ze sprak zich uit voor een belasting van CO2-uitstoot en prees milieu-activiste Greta Thunberg. Over haar trilaanvallen van voor de zomer zei ze dat ze begrijpt dat mensen zich zorgen maken, maar dat ze zelf de plicht heeft te beoordelen of ze in staat is haar werk te doen.

Merkel benadrukte het belang van haar privéleven, toen het ging over de dood van haar moeder in april. "Het is me altijd gelukt dat er een ruimte is waar ik verdrietig kan zijn zonder dat ik daar in alle openbaarheid iets over moet zeggen." Zonder de mogelijkheid zich terug te kunnen trekken, zou het "zeer moeilijk zijn altijd in het openbaar vrolijk te zijn". Op de vraag wat er over haar in de geschiedenisboeken moet komen te staan, zei ze na enig twijfelen glimlachend: 'Sie hat sich bemüht' (ze heeft haar best gedaan). Lees meer bij Tagesschau.deFAZ.nettagesspiegel.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger