Duitslandweb logo Duitslandweb

Cro

Achtergrond - 10 juli 2012

Cro, eigenlijk Carlo Waibel, is een 20-jarige rapper en producent uit Stuttgart.

Cro
© Wikimedia/Der Robert

Roots

Cro begint al op zijn 13e muziek te maken. Hij leert piano en gitaar spelen en publiceert onder de naam Lyr1c zijn eerste stukken op het internetplatform ‘Reimliga Battle Arena’. In 2009, de jonge rapper is dan pas 17, verschijnt zijn eerste gratis-mixtape ‘Trash’. Twee jaar later trekt zijn tweede gratis-mixtape de aandacht van het raplabel Chimperator, waar Cro kort daarop gecontracteerd wordt. De jonge rapper is erg blij met de samenwerking. De Chimperator producenten Psaiko.Dino en Marlon geven hem de mogelijkheid om zijn ideeën om te zetten in opnames van zeer goede kwaliteit.

Over Cro persoonlijk is weinig bekend. Hij vertelt nauwelijks iets over zichzelf en laat niet graag zijn gezicht zien. Zodra er camera’s zijn, draagt hij een masker in de vorm van een pandabeer. Wat we wel weten is dat Cro erg creatief is. Naast zijn passie voor de muziek ontwerpt hij ook kleren. Hij heeft zijn eigen modelabel (Vio Vio) en verkoopt zijn ontwerpen via de website Blogspot. Verder regisseert hij zelf de animatieclip voor zijn nummer ‘Dreh auf’.

Style

Cro houdt ervan om zo veel mogelijk zelf te maken. In zijn stukken is hij niet alleen verantwoordelijk voor de raptekst maar ook voor de beats en instrumentals. Cro noemt zijn style ‘Roap’, net als zijn eerste album. ‘Roap’ staat voor een speciale mix uit indie, R&B, pop, en klassieke rap. Wat opvalt, is dat de muziek van de ‘king of roap’ vaak erg positief is. Zijn teksten zijn licht en eenvoudig. Niet iedereen is er even enthousiast over. De meningen van critici zijn verdeeld. Sommige luisteraars laten zich meeslepen door de tekstuele en melodische eenvoudigheid, die ervoor zorgt dat het liedje in hun hoofd blijft hangen. Anderen raken verveeld door de alleen maar vrolijke en makkelijke teksten.

Records

Cro laat voor het eerst in 2009 van zich horen. Hij brengt de mixtape ‘Trash’ uit, die gratis voor iedereen te downloaden is. Ook de tweede en derde mixtapes (‘Meine Musik’ en 'Easy'), die in 2011 verschijnen, zijn gratis verkrijgbaar. Vooral 'Easy' slaat erg goed aan bij de luisteraars. Er zijn zo veel mensen die het liedje willen hebben, dat de server van Chimperator korte tijd plat ligt. ‘Easy’ betekent dan ook de doorbraak voor Cro. Drie maanden later gaat Cro voor het eerst toeren. Samen met zijn jonge collega’s Rockstah en Ahzumjot tredt hij als Crockstahzumjot op in 19 verschillende steden. De concerten zijn binnen korte tijd helemaal uitverkocht. Daarnaast werkt Cro hard aan zijn debuutalbum ‘Raop’, dat in juli 2012 verschijnt.

Discographie

2009:'Trash'
2011:'Meine Musik'   
2011:'Easy'
2012:'Raop'

 

 

 

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger