Duitslandweb logo Duitslandweb

Cro

Achtergrond - 10 juli 2012

Cro, eigenlijk Carlo Waibel, is een 20-jarige rapper en producent uit Stuttgart.

Cro © Wikimedia/Der Robert

Roots

Cro begint al op zijn 13e muziek te maken. Hij leert piano en gitaar spelen en publiceert onder de naam Lyr1c zijn eerste stukken op het internetplatform ‘Reimliga Battle Arena’. In 2009, de jonge rapper is dan pas 17, verschijnt zijn eerste gratis-mixtape ‘Trash’. Twee jaar later trekt zijn tweede gratis-mixtape de aandacht van het raplabel Chimperator, waar Cro kort daarop gecontracteerd wordt. De jonge rapper is erg blij met de samenwerking. De Chimperator producenten Psaiko.Dino en Marlon geven hem de mogelijkheid om zijn ideeën om te zetten in opnames van zeer goede kwaliteit.

Over Cro persoonlijk is weinig bekend. Hij vertelt nauwelijks iets over zichzelf en laat niet graag zijn gezicht zien. Zodra er camera’s zijn, draagt hij een masker in de vorm van een pandabeer. Wat we wel weten is dat Cro erg creatief is. Naast zijn passie voor de muziek ontwerpt hij ook kleren. Hij heeft zijn eigen modelabel (Vio Vio) en verkoopt zijn ontwerpen via de website Blogspot. Verder regisseert hij zelf de animatieclip voor zijn nummer ‘Dreh auf’.

Style

Cro houdt ervan om zo veel mogelijk zelf te maken. In zijn stukken is hij niet alleen verantwoordelijk voor de raptekst maar ook voor de beats en instrumentals. Cro noemt zijn style ‘Roap’, net als zijn eerste album. ‘Roap’ staat voor een speciale mix uit indie, R&B, pop, en klassieke rap. Wat opvalt, is dat de muziek van de ‘king of roap’ vaak erg positief is. Zijn teksten zijn licht en eenvoudig. Niet iedereen is er even enthousiast over. De meningen van critici zijn verdeeld. Sommige luisteraars laten zich meeslepen door de tekstuele en melodische eenvoudigheid, die ervoor zorgt dat het liedje in hun hoofd blijft hangen. Anderen raken verveeld door de alleen maar vrolijke en makkelijke teksten.

Records

Cro laat voor het eerst in 2009 van zich horen. Hij brengt de mixtape ‘Trash’ uit, die gratis voor iedereen te downloaden is. Ook de tweede en derde mixtapes (‘Meine Musik’ en 'Easy'), die in 2011 verschijnen, zijn gratis verkrijgbaar. Vooral 'Easy' slaat erg goed aan bij de luisteraars. Er zijn zo veel mensen die het liedje willen hebben, dat de server van Chimperator korte tijd plat ligt. ‘Easy’ betekent dan ook de doorbraak voor Cro. Drie maanden later gaat Cro voor het eerst toeren. Samen met zijn jonge collega’s Rockstah en Ahzumjot tredt hij als Crockstahzumjot op in 19 verschillende steden. De concerten zijn binnen korte tijd helemaal uitverkocht. Daarnaast werkt Cro hard aan zijn debuutalbum ‘Raop’, dat in juli 2012 verschijnt.

Discographie

2009:'Trash'
2011:'Meine Musik'   
2011:'Easy'
2012:'Raop'

 

 

 

 

 

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger