Tegenlicht
De toekomst

Achtergrond - 20 maart 2009

'I have one word for you: tomorrow' - Barack Obama

Logo De Toekomst. Afb: www.vpro.nlDe term 'historisch' viel in 2008 veelvuldig, zowel rondom de economische recessie ('wordt het net zo erg als de jaren dertig?') als bij de overwinning van Barack Obama ('voor het eerst in de geschiedenis...'). We lijken ons te bevinden op een scharnier in de tijd, maar de ontwikkelingen kunnen vele kanten op. Nog steeds voorspelt de economie niet veel goeds, terwijl de verwachtingen van de nieuwe president van de VS nou juist erg hoog zijn. De ongewisse toekomst zit dan ook vol met vragen: schuilt er een kans -en rendement!- in de crisis? Keert de groei terug en zal dat dan wel overal op de wereld het geval zijn? Gaat China de orde handhaven of in chaos belanden? Houdt Barack Obama woord en spreekt hij zich in zijn eerste presidentiële redevoeringen daadwerkelijk uit over politieke voornemens en krachtige daden? En meer in het algemeen: hoe nu verder dan? Tegenlicht betoont zich eens temeer een 'future affairs programma' en schetst in woord en beeld de contouren van een (mogelijke) nieuwe orde in de reeks De Toekomst.
Kijk voor meer informatie op tegenlicht.vpro.nl.

De zes afleveringen


Aflevering: Agenda 2009 
Wat staat ons in 2009 te wachten en wat zal van invloed zijn op onze opinies en ons handelen? Vier gasten uit economie en wetenschap geven hun visie.
Lees verder >>

Aflevering: De Stem van Generatie Obama Een profiel van de 'Generatie Obama' en Obama's speechschrijver Jon Favreau.
Lees verder >>

Aflevering: De strijd van Stroink
Rudy Stroink is oprichter en grootaandeelhouder van TCN. Als in 2008 de kredietcrisis losbarst, loopt de camera mee met Stroink en levert een kijk op in de harde vastgoed- en financiele wereld.
Lees verder >>

Aflevering: Singapore Inc
Wat is het geheim achter het Singapore-model? Een verkenning aan de hand van een aantal ontmoetingen met politieke en businessleaders.
Lees verder >> 

Aflevering: De Chicago sessies: kredietcrisis, markt en moraal
Martha Nussbaum met studenten van de University of Chicago op zoek naar recht en rechtvaardigheid.
Lees verder >>

Aflevering: The World's Next Super Model
Drie promotors pleiten voor drie economische modellen.
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger