Duitslandweb logo Duitslandweb

Evaluatie: 'Coalitie CDU/CSU en SPD positief over eigen werk'

Kort nieuws - 6 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Merkels regeringscoalitie van CDU/CSU en SPD is tevreden over het werk dat ze tot nu toe heeft verricht en wil doorregeren. Dat is volgens Duitse media de conclusie van de tussentijdse evaluatie, die in 2018 op aandringen van de SPD in het regeerakkoord is afgesproken.

Het kabinet spreekt vandaag over de tussentijdse balans, een document van ruim 80 pagina's waar Duitse media over beschikken. Daarin somt de regering op wat ze van de plannen in het regeerakkoord heeft uitgevoerd en wat er nog moet gebeuren. Onder dat eerste vallen volgens de evaluatie bijvoorbeeld de Kohleausstieg en het klimaatakkoord, en ook veel sociale maatregelen die de SPD voor zich kan claimen. Maar over bijvoorbeeld het basispensioen kunnen de partijen het maar niet eens worden. 

In de zomer kwam de Bertelsmann Stiftung al met een positieve beoordeling van het kabinet, maar concludeerde eveneens dat de bevolking die successen niet waarneemt. Dat komt onder meer door een gebrek aan interne samenhang in de coalitie en het ontbreken van een visie voor de toekomst, schrijft nieuwssite Tagesschau. Op Spiegel Online komt politicoloog Wolfgang Schröder tot een vergelijkbare conclusie: de partijen hebben geen gemeenschappelijk groter doel, maken te veel ruzie en hebben een probleem met de eigen partijleiding.

De SPD drong in 2018 aan op een tussentijdse evaluatie, omdat veel sociaal-democraten het niet zagen opnieuw met de CDU/CSU te regeren. De beoordeling wordt gezien als belangrijke basis voor de beslissing wel of niet door te regeren. Daarover zullen de CDU en de SPD op hun partijcongressen binnenkort verder debatteren. Lees meer bij Zeit Onlinetagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger