Duitslandweb logo Duitslandweb

IS-aanhangers: Duitsland wil van Turkije weten wie er terugkomen

Kort nieuws - 12 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Turkije is van plan deze week 10 vermoedelijke IS-aanhangers terug naar Duitsland te sturen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas (SPD) wil van Turkije weten om wie het gaat.

Het zijn hoofdzakelijk vrouwen en kinderen die deze week vanuit Turkijke naar Duitsland komen. Een van hen zou al in Duitsland zijn gearriveerd, zeven anderen worden volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken komende donderdag teruggestuurd. Van de overige twee zou de uitzetprocedure nog lopen.

Minister Maas eist snel meer informatie van Turkijke. Als er mensen bij zitten die betrokken zijn geweest bij IS-gevechtshandelingen, moeten ze voor de Duitse rechter verschijnen, aldus Maas. Daarvoor zijn harde bewijzen nodig. Zeit Online schrijft dat het bij de zeven mensen die donderdag worden teruggestuurd om een familie gaat van wie helemaal niet duidelijk is of die überhaupt ooit in Syrië is geweest.

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) heeft een zorgvuldige controle aangekondigd van alle personen die terugkomen. Duitsland verzet zich niet tegen het terugsturen van Duitse burgers omdat dat juridisch niet mogelijk is, heeft Seehofers ministerie laten weten. 

In Turkije zitten volgens president Erdogan 1149 IS-aanhangers in de gevangenis. Van hen hebben er 737 een buitenlandse nationaliteit. Duitsland heeft eerder dit jaar besloten dat het IS-aanhangers met een dubbele nationaliteit hun Duitse paspoort kan afnemen, maar dat kan niet met terugwerkende kracht. De wet is daarom niet van toepassing op de mensen die nu terugkomen. Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.

Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.

Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.

Lees meer

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger