Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsregering en deelstaten steggelen over klimaatmaatregelen

Kort nieuws - 10 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Vermittlungsausschuss, een bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad, wil nog voor kerst met oplossingen komen voor de problemen bij het Klimapaket. Dit pakket aan klimaatmaatregelen presenteerde de Duitse regering in september. 

De klimaatmaatregelen zijn door de Bondsdag goedgekeurd, maar de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, besloot eind november dat sommige onderdelen van de wet moeten worden aangepast. Pijnpunten zijn voor de deelstaten de verlaging van de btw op treinkaartjes van 19 naar 7 procent en de zogenoemde Pendlerpauschale, die forenzen de mogelijkheid geeft meer reiskosten af te trekken. 

Beide maatregelen kosten de deelstaten belastinginkomsten. Ze voelen zich benadeeld omdat de centrale overheid door een nieuwe CO2-heffing juist meer inkomsten krijgt. Een eerste zitting van de Vermittlungsausschuss, onder voorzitterschap van minister-president van Mecklenburg-Voorpommeren Manuela Schwesig (SPD), leverde maandag nog niets op. Vandaag praten de partijen verder. Schwesig wil voor kerst met oplossingen komen. Lees meer bij tagesschau.de en ZDF.heute

Duitsland is op een ranking van internationale milieuorganisaties op de 23e plaats van in totaal 57 landen geëindigd. De organisaties beoordelen de Duitse klimaatinspanningen als "matig" en willen dat het land ambitieuzere doelen stelt voor CO2-reductie en windenergie. Vorig jaar stond Duitsland op de 27e plaats. Dit jaar zijn de eerste drie plaatsen leeg gelaten omdat geen enkel land op schema ligt met de klimaatdoelen van Parijs. Op de vierde plaats staat Zweden. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger