Duitslandweb logo Duitslandweb

Onenigheid over wet die uitvoering verkeersprojecten moet versnellen

Kort nieuws - 20 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse bouw- en verkeerssector lijdt onder een verstikkende bureaucratie, daarover zijn alle politieke partijen het eens. Maar of het Planungsbeschleunigungsgesetz (planningsversnellingswet) het tempo van bouwprojecten daadwerkelijk gaat versnellen, daarvan is lang niet iedereen overtuigd.

Volgende week zou de Bondsdag de nieuwe wet goedkeuren, maar de SPD trapt op de rem. De sociaal-democraten zijn, net als veel deskundigen en belangenorganisaties, bang dat het voorstel in de huidige vorm juist voor nog langere vergunningstrajecten gaat zorgen. Ze willen dat de wet grondig wordt herschreven. Ook vrezen sommigen dat de inspraakmogelijkheid voor burgers ontoelaatbaar wordt beperkt. De nieuwe wet moet zorgen voor kortere procedures bij vernieuwingsprojecten van bestaande infrastructuur, zoals bijvoorbeeld kapotte bruggen.

Ook een andere wet, die de beslissing over enkele belangrijke infrastructuurprojecten bij de Bondsdag legt in plaats van bij lagere overheden, is omstreden. Van dit Maßnahmengesetzvorbereitungsgesetz (MgvG) wordt eveneens betwijfeld of die projecten gaat versnellen, of misschien juist het tegendeel bewerkstelligt.

De regering heeft een lijst gemaakt met aanvankelijk vijf projecten waarover de Bondsdag met voorrang moet beslissen, maar vervolgens is er gesteggel ontstaan over uitbreiding van de lijst. Een van de uitbreidingen die is toegevoegd: het spoor vanaf de Nederlands-Duitse grens via Kaldenkirchen en Viersen naar Odenkirchen, oftewel de zuidelijke omleiding voor de Betuwelijn. Lees meer bij Eurailpress en bij DVZ.de en nogmaals DVZ.de (lijst met twaalf projecten) en bij Baulinks.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger