Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU Thüringen accepteert nieuwe verkiezingen niet

Kort nieuws - 7 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU in Thüringen krijgt van het landelijke partijbestuur meer tijd om een oplossing te zoeken voor de politieke impasse. Donderdag besloot dat landelijke CDU-partijbestuur nog dat de CDU-lijn is dat er nieuwe verkiezingen moeten komen in de deelstaat, maar de CDU in Thüringen accepteerde dat besluit niet. Daarbij heeft de partij zich nu neergelegd. Nu wordt gezocht naar mogelijkheden om een regering te vormen binnen de huidige verhoudingen.

De fractievoorzitter van de CDU in Thüringen, Mike Mohring, zal niet opnieuw kandideren voor het fractievoorzitterschap, heeft het deelstaatpartijbestuur laten weten. Binnen zijn fractie was een revolte tegen Mohring uitgebroken.

De net gekozen deelstaatpremier Thomas Kemmerich (FDP) kondigde donderdag aan terug te treden, maar heeft dat nog niet gedaan.  

De landelijke CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer heeft Groenen en SPD opgeroepen een eigen kandidaat op te stellen voor de verkiezing tot minister-president in de Oost-Duitse deelstaat. De christen-democraten willen de zittende premier Bodo Ramelow van Die Linke niet steunen. De CDU sluit samenwerking met Die Linke uit. Daarom moet er volgens Kramp-Karrenbauer een kandidaat van SPD of Groenen komen, waar de CDU wel voor zou kunnen stemmen.

FDP-leider Christian Lindner, die wordt verweten geen regie te hebben gehad bij de verkiezing van zijn partijgenoot Kemmerich tot premier in Thüringen, kan vrijdag opgelucht ademhalen. Zijn partijbestuur heeft het vertrouwen in hem uitgesproken, nadat hij de vertrouwensvraag had voorgelegd.

De huidige crisis is ontstaan toen woensdag in de derde stemronde in het deelstaatparlement, de Landtag, plotseling de kandidaat van de kleine FDP-fractie in het parlement tot premier werd gekozen. Dat kwam omdat ook CDU en AfD op deze Thomas Kemmerich hebben gestemd. Juist deze steun door de rechts-nationalistische AfD was volgens velen ongehoord. De gevestige partijen hebben afgesproken niet met de AfD samen te werken, zeker niet nu die steeds verder radicaliseert.  Een liberale FDP-premier die zich laat kiezen door extreem-rechts, daarmee wordt een taboe doorbroken. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Thüringen, CDU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger