Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU Thüringen accepteert nieuwe verkiezingen niet

Kort nieuws - 7 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU in Thüringen krijgt van het landelijke partijbestuur meer tijd om een oplossing te zoeken voor de politieke impasse. Donderdag besloot dat landelijke CDU-partijbestuur nog dat de CDU-lijn is dat er nieuwe verkiezingen moeten komen in de deelstaat, maar de CDU in Thüringen accepteerde dat besluit niet. Daarbij heeft de partij zich nu neergelegd. Nu wordt gezocht naar mogelijkheden om een regering te vormen binnen de huidige verhoudingen.

De fractievoorzitter van de CDU in Thüringen, Mike Mohring, zal niet opnieuw kandideren voor het fractievoorzitterschap, heeft het deelstaatpartijbestuur laten weten. Binnen zijn fractie was een revolte tegen Mohring uitgebroken.

De net gekozen deelstaatpremier Thomas Kemmerich (FDP) kondigde donderdag aan terug te treden, maar heeft dat nog niet gedaan.  

De landelijke CDU-leider Annegret Kramp-Karrenbauer heeft Groenen en SPD opgeroepen een eigen kandidaat op te stellen voor de verkiezing tot minister-president in de Oost-Duitse deelstaat. De christen-democraten willen de zittende premier Bodo Ramelow van Die Linke niet steunen. De CDU sluit samenwerking met Die Linke uit. Daarom moet er volgens Kramp-Karrenbauer een kandidaat van SPD of Groenen komen, waar de CDU wel voor zou kunnen stemmen.

FDP-leider Christian Lindner, die wordt verweten geen regie te hebben gehad bij de verkiezing van zijn partijgenoot Kemmerich tot premier in Thüringen, kan vrijdag opgelucht ademhalen. Zijn partijbestuur heeft het vertrouwen in hem uitgesproken, nadat hij de vertrouwensvraag had voorgelegd.

De huidige crisis is ontstaan toen woensdag in de derde stemronde in het deelstaatparlement, de Landtag, plotseling de kandidaat van de kleine FDP-fractie in het parlement tot premier werd gekozen. Dat kwam omdat ook CDU en AfD op deze Thomas Kemmerich hebben gestemd. Juist deze steun door de rechts-nationalistische AfD was volgens velen ongehoord. De gevestige partijen hebben afgesproken niet met de AfD samen te werken, zeker niet nu die steeds verder radicaliseert.  Een liberale FDP-premier die zich laat kiezen door extreem-rechts, daarmee wordt een taboe doorbroken. Lees meer bij Tagesschau

Tags: Thüringen, CDU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger