Duitslandweb logo Duitslandweb

Discussie over 'cordon sanitaire' rond AfD laait op

Kort nieuws - 18 september 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU in Thüringen heeft een wetsvoorstel over een belastingverlaging met steun van de AfD door het deelstaatparlement gekregen. Daarover zijn velen binnen en buiten de politiek geschokt, want samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek.

De CDU zit in de oppositie in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. De regering wordt gevormd door Die Linke, de SPD en de Groenen. Die hebben net geen meerderheid in het parlement.

Het CDU-voorstel voor een lagere overdrachtsbelasting voor koophuizen in Thüringen werd gesteund door parlementariërs van de extreemrechtse AfD, van de liberale FDP en van partijloze parlementsleden. Dat wordt gezien als een inbreuk op het 'cordon sanitaire' rond de AfD dat politieke partijen hebben afgesproken. In Duitsland spreekt men van een Brandmauer, een brandmuur rechts van de CDU/CSU, zodat extreemrechtse partijen zo weinig mogelijk politieke invloed krijgen.

Volgens CDU-fractieleider in Thüringen Mario Voigt was er geen contact, laat staan samenwerking, met de AfD geweest over het wetsvoorstel. Ook de landelijke CDU-partijleider Friedrich Merz verdedigde de strategie. De CDU laat het niet van de AfD afhangen of het een voorstel inbrengt of niet, zei hij. Maar ook uit de eigen partij komt kritiek. Minister-president Daniel Günther van Sleeswijk-Holstein zei vrijdag dat de CDU in zijn deelstaat niet samenwerkt met de AfD. Dat geldt ook voor voorstellen waarvan duidelijk is dat ze alleen kans maken als de AfD ze steunt, aldus de deelstaatpremier.

De AfD is in Thüringen door de veiligheidsdienst als rechtsextreem bestempeld. Fractievoorzitter Björn Höcke is een van de extremere stemmen binnen de partij. Zijn 'vleugel' heeft steeds meer invloed gekregen. De AfD is in de peilingen de sterkste partij en zou bij de deelstaatverkiezingen in 2024 weleens de grootste kunnen worden in Thüringen. Lees meer bij Der Spiegel

De afgelopen maanden was er vaker ophef over barsten in de 'brandmuur naar rechts'. In juni werd een AfD'er gekozen tot Landrat - een regionale bestuursfunctie - in de Thüringse regio Sonnenberg. Kort daarop werd een AfD'er in Saksen-Anhalt burgemeester. Zie ook: AfD levert voor het eerst regio-bestuurder

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger