Duitslandweb logo Duitslandweb

Dieselschandaal: Volkswagen wil klagers individueel compenseren

Kort nieuws - 17 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De onderhandelingen tussen Volkswagen en de koepel van consumentenorganisaties over schadevergoeding voor bezitters van een sjoemeldiesel, zijn eind vorige week stukgelopen. Volkswagen biedt de klagers nu een individuele schadevergoeding aan.

Een rechtbank in Braunschweig behandelt sinds september 2019 een zogenoemde Sammelklage, een collectieve aanklacht van naar schatting 460.000 eigenaren van een Volkswagen die een schadevergoeding van de autofabrikant eisen. De klagers worden vertegenwoordigd door het Bundesverband der Verbraucherzentralen (vzbv). De laatste weken werd onderhandeld over een schikking, maar volgens Volkswagen waren de juridische kosten die de vzbv in rekening bracht buitensporig. De onderhandelingen werden vrijdag afgebroken. De vzbv zegt dat Volkswagen niet wilde meewerken aan een transparant en betrouwbaar systeem voor de afwikkeling van de schadeclaims.

Volkswagen biedt de klagers nu een bedrag tussen 1350 en 6257 euro, afhankelijk van type en bouwjaar van de auto. De vzbv raadt de klagers aan om niet op het aanbod van Volkswagen in te gaan.

In de Verenigde Staten heeft Volkswagen kopers van dieselauto's met sjoemelsoftware de afgelopen jaren miljarden aan schadevergoedingen betaald, maar in Duitsland gebeurde dat nog niet. 

In januari klaagde het Openbaar Ministerie in Braunschweig nog eens zes managers van de autofabrikant aan wegens fraude en belastingontduiking. In totaal vervolgt de Duitse justitie nu elf Volkswagenmanagers.

De autofabrikant heeft miljoenen auto's op de markt gebracht met software die zorgt dat de auto zich in een testomgeving aan de uitstootnormen houdt, maar op de weg veel meer schadelijke stoffen uitstoot. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger