Duitsland viert 21e dag van de Duitse eenwording
Merkel en Wulff herdenken 3 oktober 1990 in Bonn

Achtergrond - 3 oktober 2011

Duitsland viert vandaag de 21ste verjaardag van de Duitse eenwording. De officiële festiviteiten vinden dit jaar plaats in Noordrijn-Westfalen. Daarnaast openen moskeeën in heel Duitsland op deze vrije dag hun deuren om de eenheid te bevorderen.

Duitsland viert 21e dag van de Duitse eenwording
© Bundesarchiv, Bild183-1990-1003-400
Afbeelding: Bundesarchiv, Bild 183-1990-1003-400 / Grimm, Peer / CC-BY-SA

In het jaar dat de Berlijnse Muur, symbool van het verdeelde Duitsland, haar vijftigste verjaardag gevierd zou hebben, staat Bonn in het teken van het traditionele Bürgerfest. Bondspresident Wulff en bondskanselier Merkel wonen de verschillende feestelijkheden in de de voormalige West-Duitse hoofdstad bij. Op het programma staan onder meer een ceremonie in de oude vergaderzaal van de Bondsdag en een feestelijke parade waaraan naar verwachting 1500 mensen deelnemen.

De viering van de vereniging van de Bondsrepubliek en de DDR op 3 oktober 1990 vindt elk jaar plaats in hoofdstad van de deelstaat die op dat moment de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten, voorzit. Dit jaar is Noordrijn-Westfalen aan de beurt. De festiviteiten in Bonn zijn zaterdag al begonnen, omdat de Dag van de Duitse eenheid - een vrije dag in heel Duitsland - tegelijk wordt gevierd met de Noordrijn-Westfalendag. Deze regionale feestdag herinnert aan de oprichting van de deelstaat op 23 augustus 1946.

Open dag moskeeën

Ook moskeeën in Duitsland doen mee aan de viering van de eenwording. Zij openen vandaag hun deuren voor belangstellenden om de saamhorigheid tussen de islamitische en niet-islamistische bevolking in Duitsland te bevorderen. De open dag valt bewust samen met de viering van de eenwording om de verbondenheid van de 3,5 miljoen in Duitsland wonende moslims met de Duitse staat te benadrukken, aldus de Zentrale Rat der Muslime in Deutschland.

Aan de open dag, die sinds 1997 op 3 oktober plaatsvindt, doen volgens de Duitse moslimraad elk jaar meer moskeeën mee. Dit jaar zijn het er ongeveer duizend; zij verwachten ruim 100.000 bezoekers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger