Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel: 'Lakmoesproef voor Europa'

Kort nieuws - 7 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft maandagmiddag in een persconferentie na een zitting van het corona-crisiskabinet de Duitse positie in de discussie over EU-hulp aan de zwaargetroffen landen in Zuid-Europa toegelicht. Vandaag, dinsdag, vergaderen de ministers van Financiën van de eurogroep over noodmaatregelen.

"Europa staat voor de grootste lakmoesproef sinds de oprichting", zei Merkel. "We hebben een enorme uitdaging op het gebied van de gezondheid van onze bevolking. Alle EU-lidstaten hebben ermee te maken. Het is een symmetrische shock, dat betekent dat alle landen even sterk zijn getroffen. Daarom is het in ieders belang - en zeker in Duitslands belang- dat Europa hier sterk uitkomt. Ook Duitsland zal het alleen goed gaan, als het met Europa goed gaat. Het antwoord kan alleen maar zijn: meer Europa, een sterker Europa. Dat geldt natuurlijk nog duidelijker voor de landen die verbonden zijn door een gezamenlijke munt. Dat moet een sterke munt zijn."

Om de EU-landen door deze crisis te helpen, noemde Merkel vooral het ESM, het permanente fonds voor noodlijdende eurolanden. Ze wees ook op de Europese verdragen, die de mogelijkheid geven in geval van een natuurramp (Art 122) bijzondere maatregelen te treffen. "De corona-pandemie is zo'n noodgeval", aldus de kanselier. "De Europese Commissie kan daarom leningen aan de lidstaten verstrekken."

Merkel juicht het voorstel van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, toe om met een Europese krachtinspanning arbeidsplaatsen te behouden, door bijvoorbeeld arbeidstijdverkorting te financieren. "Daar hebben we in Duitsland goede ervaring mee. Dat kan natuurlijk niet ieder land betalen en dan is het goed dat de EU daarvoor tot 100 miljard beschikbaar stelt. Duitsland moet dan 7 miljard garanderen." Na de corona-crisis zal een Europees wederopbouw-programma nodig zijn en ook daaraan wil Duitsland bijdragen. Kijk de persconferentie van Merkel of lees de tekst terug

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger