EU-leiders eens met voorstel Merkel financiële hulp aan Turkije te korten
Kort nieuws - 20 oktober 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Europese leiders zijn het op de EU-top in Brussel eens geworden over Merkels voorstel de financiële hulp aan Turkije te korten.
Het is nu aan de Europese Commissie het voorstel uit te voeren. Merkel en de andere EU-leiders willen de financiële hulp verminderen als reactie op de mensenrechtensituatie in Turkije. Het land heeft volgens Europese afspraken tussen 2014 en 2020 recht op 4,45 miljard euro, ter voorbereiding van een eventuele toetreding tot de EU. Daarvan is inmiddels 258 miljoen uitbetaald. Merkels voorstel de toetredingsonderhandelingen helemaal af te breken, kreeg geen meerderheid.
De relatie tussen Duitsland en Turkije is al langer behoorlijk gespannen. Zo zitten op dit moment zeker elf Duitsers om politieke redenden gevangen in een Turkse cel. Dinsdag werd bekend dat Turkije de Duitse ambassadeur Erdmann opnieuw op het matje heeft geroepen. Het land maakte volgens persbureau dpa bezwaar tegen verschillende demonstraties van Koerden in Duitsland afgelopen weekend. Het is de 18e keer in twee jaar tijd dat Erdmann zich moest melden bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een ambassadeur op het matje roepen is een van de zwaarste middelen van diplomatiek protest en zeer ongebruikelijk onder NAVO-leden. Lees meer bij tagesschau.de, Handelsblatt.de en Spiegel Online
Lees meer over 'Duitsland en de wereld':
5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten
Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?
De Duitse staatsraison
De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.
Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering
Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.
Wachten op een Chinastrategie
De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.
Reacties
Geen reacties aanwezig