Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-leiders eens met voorstel Merkel financiële hulp aan Turkije te korten

Kort nieuws - 20 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese leiders zijn het op de EU-top in Brussel eens geworden over Merkels voorstel de financiële hulp aan Turkije te korten.  

Het is nu aan de Europese Commissie het voorstel uit te voeren. Merkel en de andere EU-leiders willen de financiële hulp verminderen als reactie op de mensenrechtensituatie in Turkije. Het land heeft volgens Europese afspraken tussen 2014 en 2020 recht op 4,45 miljard euro, ter voorbereiding van een eventuele toetreding tot de EU. Daarvan is inmiddels 258 miljoen uitbetaald. Merkels voorstel de toetredingsonderhandelingen helemaal af te breken, kreeg geen meerderheid.

De relatie tussen Duitsland en Turkije is al langer behoorlijk gespannen. Zo zitten op dit moment zeker elf Duitsers om politieke redenden gevangen in een Turkse cel. Dinsdag werd bekend dat Turkije de Duitse ambassadeur Erdmann opnieuw op het matje heeft geroepen. Het land maakte volgens persbureau dpa bezwaar tegen verschillende demonstraties van Koerden in Duitsland afgelopen weekend. Het is de 18e keer in twee jaar tijd dat Erdmann zich moest melden bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Een ambassadeur op het matje roepen is een van de zwaarste middelen van diplomatiek protest en zeer ongebruikelijk onder NAVO-leden. Lees meer bij tagesschau.deHandelsblatt.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger