Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland - 14 april: virus verspreidt zich trager

Kort nieuws - 14 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal meldingen van mensen dat in Duitsland besmet is met het coronavirus is afgelopen paasdagen gedaald. Dat zei directeur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM) dinsdag op een persconferentie. 

Tegelijkertijd is er tijdens de feestdagen minder getest, zei Wieler. Op dit moment telt Duitsland  125.098 geregistreerde besmettingen en 2.969 overledenen. Meer dan de helft van alle mensen met Covid-19 is inmiddels genezen, 68.200. Lees de actuele cijfers bij het RKI

Het coronavirus is nog niet ingedamd, zei Wieler, maar de verspreiding gaat wel minder snel, zo lijkt het. Dat noemde hij een positieve tendens waaraan alle mensen in Duitsland bijdragen. Wieler benadrukte dat het naleven van de maatregelen nog steeds nodig is. "Hoe groter de discipline, hoe mooier de beloning zal zijn", zei Wieler. Lees meer bij Tagesschau

Afgelopen dagen is er veel discussie over versoepeling van de maatregelen. De Duitse nationale academie van wetenschappen Leopoldina kwam maandag met een adviesrapport. Daarin adviseren wetenschappers een stapsgewijze terugkeer naar de normaliteit. Ze noemen onder meer een beperkte opening van de scholen en het verplichten van mondkapjes in het ov. Meer over het advies op Duitslandweb

De adviezen van Leopoldina zijn een belangrijke basis voor de beslissingen die de Duitse regering moet nemen over het versoepelen van de contactbeperkingen. De huidige maatregelen gelden tot en met 19 april. De bondsregering en de deelstaten overleggen woensdagmiddag over een mogelijke versoepeling van de beperkende maatregelen. Woensdagmorgen komt eerst nog het corona-kabinet bijeen. (Die vergadering was aangekondigd voor vandaag, maar is verschoven naar morgen.)

Wieler zei op de persconferentie dat hij het epidemiologisch gezien logischer vindt eerst de oudere kinderen weer naar school te laten gaan, omdat die zich beter aan afstandsregels kunnen houden. Maar hij merkte daarbij op dat natuurlijk ook andere factoren worden meegewogen.

Der Spiegel meldde maandag dat mensen in Duitsland weer steeds mobieler worden. Dat blijkt uit telefoongegevens. In maart bleef iedereen vooral binnen, maar begin april trokken meer mensen eropuit. Dat is af te lezen aan de gegevens van zendmasten waarmee de telefoons verbinding maakten. De oorzaken zijn waarschijnlijk het mooie weer en de vrije paasdagen.

Aan de Nederlands-Duitse grens was tijdens het paasweekend extra toezicht op het grensverkeer. Een inreisverbod was er niet, maar Duitsers aan de grens werden dringend verzocht om te keren. Ongeveer de helft gaf daar volgens de Koninklijke Marechaussee gehoor aan, meldde de regionale omroep 1Limburg maandagavond.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger