Corona in Duitsland: update dinsdag 31 maart
Kort nieuws - 31 maart 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDirecteur Lothar Wieler van het Robert Koch Institut roept Duitsers op Covid-19 serieus te nemen. Uit een studie zou blijken dat minder dan de helft van de Duitsers denkt dat het een gevaarlijke ziekte is.
De deelstaten hebben maandag afgesproken dat de maatregelen om sociale contacten te beperken worden verlengd, tenminste tot 19 april. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer zei dat we nog maar aan het begin van de pandemie staan en de maatregelen om de infectieketen te onderbreken niet mogen loslaten. Komend weekend begint in veel Duitse deelstaten de paasvakantie. Woensdag bespreekt de regering of aanvullende maatregelen nodig zijn. De regering vreest dat veel Duitsers op familiebezoek zullen gaan in de vakantie.
Het RKI registreerde dinsdag 61.913 Covid-19-gevallen in Duitsland. Dat zijn er 4615 meer dan maandag. Daarmee neemt het aantal nieuwe besmettingen aanzienlijk minder toe dan vorige week. Van maandag op dinsdag werden 128 overlijdensgevallen geregistreerd. In totaal zijn nu 583 coronapatiënten overleden in Duitsland.
Het RKI rekent erop met Pasen duidelijkheid te kunnen bieden over het afvlakken van de curve van besmettingen. Wieler voegde toe dat de pandemie nog maanden zal duren. Lees meer bij Tagesschau
Mondkapjes verplicht
De Oost-Duitse stad Jena wil vanaf volgende week mondkapjes verplicht stellen in publieke ruimten en het openbaar vervoer. Bij gebrek aan mondkapjes zijn ook sjaals of andere doeken toegestaan. De stad wil zo het personeel van publieke diensten beschermen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung
Ook de derde coronatest van kanselier Angela Merkel was negatief, liet haar woordvoerder maandagavond weten. Merkel blijft nog wel in thuisquarantaine.
Lees meer over 'Corona in Duitsland':
Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.
Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven
Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.
De schuldigen
Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.
Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid
Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.
Reacties
In Duitsland zijn vergelijkbare social distantie maatregelen genomen als in Nl.
Daarbij is er in Duitsland meer getest en dus meer gericht geïsoleerd.
Er was dan ook meer testcapaciteit.
De piek komt dan ook later in Duitsland.
De ICcapaciteit in Duitsland is ook vele malen groter. In Nederland lijkt een ICopname een overlevingskans van 10tot 20% op te leveren, terwijl er al streng geselecteerd wordt. De vraag is of er zowiezo veel te winnen is met alle beleid.
Alleen een vaccin kan dat!
Beter voorkomen dan genezen!
De teller in Nederland stond op 31 maart op 1039 overledenen ten gevolge van de ziekte. En dat terwijl Duitsland vijf maal meer inwoners heeft dan Nederland! Wat is dan de kracht van de Duitse benadering? Deze vergelijking wordt voor zover ik weet in Nederland niet gemaakt. Waarom?
Over het verschil tussen NL en Dld in het aantal mensen dat aan corona overlijdt, is nog geen eenduidig antwoord te geven. Maar er wordt ook in Nederland wel over geschreven. Zie bv.: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/duitsland-telt-nog-weinig-coronadoden-komt-dat-doordat-het-veel-meer-test~b814d9b6/
En op Duitslandweb: https://duitslandinstituut.nl/artikel/36640/lage-duitse-sterfte-komt-door-veel-testen
Mvg, de redactie