Duitslandweb logo Duitslandweb

Regeringsverklaring Merkel: kritiek op versoepeling deelstaten

Kort nieuws - 23 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In haar regeringsverklaring in de Bondsdag vanmorgen sprak kanselier Merkel haar zorgen uit over de manier waarop sommige deelstaten versoepelingen doorvoeren. Ze erkende dat de coronapandemie diep ingrijpt in de democratische grondrechten. Ook zei ze dat Duitsland bereid is flink meer bij te dragen aan de Europese begroting. 

Merkel is het eens met de versoepelingen die de overheid en de deelstaten hebben afgesproken, zei ze vanmorgen in haar regeringsverklaring over het coronabeleid. En ze erkent vanzelfsprekend de soevereiniteit van de deelstaten. Maar de manier waarop die versoepelingen worden uitgevoerd "bereidt me zorgen", zei ze. De aanpak is "in sommige gevallen zeer fors, om niet te zeggen te fors". Ze noemde geen specifieke deelstaten, maar zei dat het haar plicht is te waarschuwen. "Laat ons dat wat we bereikt hebben nu niet verspelen." 

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, beperken de grondrechten en grijpen diep in de behoeften van mensen in, aldus Merkel. Deze pandemie vergt veel van de democratie. Dat is alleen "acceptabel en te verdragen" als de redenen voor de beperkingen duidelijk zijn en als kritiek en tegenspraak mogelijk is. We zijn nog maar aan het begin van deze pandemie en moeten nog lang met dit virus leven, aldus de kanselier.

Merkel benadrukte nogmaals het belang van testen voor de gezondheidssituatie in Duitsland en het belang van wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar een vaccin. In beide wordt meer geld geïnvesteerd, kondigde ze aan.

De kanselier prees demonstratief de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als "onmisbare partner" in de coronapandemie. Ze zette zich daarmee af tegen de kritiek van de Amerikaanse president Trump op de WHO, zonder hem specifiek te noemen.  

Merkel drong aan op snelle inzet van EU-hulp voor bijzonder getroffen EU-landen. Ze hoopt dat de middelen uit het afgesproken noodpakket van 500 miljard euro vanaf 1 juni beschikbaar zijn. Vanmiddag is er een EU-top van de regeringsleiders maar daar zal nog geen beslissing over verdere hulp worden genomen, aldus Merkel. Ze benadrukte het belang van Europese solidariteit in de coronapandemie. Ze sprak zich uit tegen eurobonds- gezamelijke staatsleningen - als hulpmiddel maar zei ook dat Duitsland bereid is "voor een bepaalde periode" duidelijk meer bij te dragen aan de Europese begroting.

Oppositiepartijen AfD en FDP spraken zich uit voor meer versoepelingen. AfD-fractievoorzitter Gauland vindt de inperkingen van de vrijheden van burgers te ver gaan. FDP-voorzitter Lindner wil dat "gezondheid en vrijheid" beter met elkaar in overeenstemming worden gebracht en zei dat de tijd van de "grote eensgezindheid" tussen oppositie en regering in het parlement nu voorbij is. Lees meer bij Süddeutsche.de, tagesschau.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger