Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland investeert miljarden extra in Gesundheitsämter

Kort nieuws - 8 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Gesundheitsämter, het Duitse equivalent van de GGD's, spelen een centrale rol in de bestrijding van het coronavirus. Daarom krijgen ze de komende periode meer geld en personeel en spreekt kanselier Merkel vandaag digitaal haar dank en waardering uit. 

De regionale Gesundheitsämter zijn verantwoordelijk voor het testen, het contactonderzoek en het opleggen en controleren van de quatantainemaatregelen. Zo moeten zij zorgen voor het doorbreken van de infectieketens. Sinds het begin van de coronapandemie staan de werknemers onder zeer hoge druk, hebben onbetaald moeten overwerken of zelfs op het werk moeten overnachten, laat de voorzitter van artsenkoepel BVÖGD weten. Daar komt nog bij dat veel van de 375 Gesundheitsämter niet over voldoende personeel beschikken. 

Kanselier Merkel spreekt vandaag in een videoconferentie met vertegenwoordigers van de Gesundheitsämter, gemeenten en deelstaten over de problemen. Daarbij wil ze ook expliciet haar dank en waardering voor het zorgpersoneel uitspreken.

Minister Spahn van Volksgezondheid heeft samen met zijn collega's op deelstaatniveau besloten dat er in de komende twee jaar 5000 nieuwe arbeidsplaatsen bijkomen. Maar het probleem is de mensen te vinden voor die arbeidsplaatsen, bekritiseert een woordvoerder van de artsenkoepel Marburger Bund. Volgens hem zijn de arbeidsvoorwaarden bij de Gesundheitsämter niet aantrekkelijk genoeg. Spahn heeft laten weten de komende zes jaar vier miljard euro extra in de Gesundheitsämter te willen steken. Maar hij kan niet bepalen hoe de medewerkers worden betaald. Dat is een zaak van de gemeenten en de vakbonden.

De bondsregering wil ook de technologische middelen van de Gesundheitsämter verbeteren. Zij beschikken vaak over beperkte digitale mogelijkheden. Zo verloopt de communicatie vaak nog per fax en reizigers die terugkeerden uit risicogebieden moeten hun data veelal nog met pen en papier invullen. Lees meer bij Tagesschau en Handelsblatt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger