Power-vrouw van Die Grünen
Verkiezingsblog Jacco Pekelder

Achtergrond - 13 september 2005

München, 13 september 2005

Na de lunch is de middag al bijna ten einde. Joschka Fischer, de lijsttrekker van Die Grünen zal spreken op de Mariannenplatz. We zijn allemaal erg nieuwsgierig naar de man die beroemd is om zijn grote redenaarstalent. De organisatie is perfect en zeer goedmoedig, bovendien: we krijgen, op een behoorlijk vol plein, prachtige plaatsen in het persvak toegewezen. Ontroerend is Fischers opkomst: het publiek, afgezien van de vrij grote delegatie van de Junge Union, jubelt even. De partijmensen op het podium stralen van bewondering voor en liefdevolle zorg om de vermoeid ogende stemmentrekker. En hij zal niemand echt teleurstellen: met zijn raspende stem houdt hij een behoorlijk verhaal over milieupolitiek, sociale rechtvaardigheid en vrede. Af en toe zoekt hij de directe confrontatie met de CSU-jongeren; op die manier zweept hij zichtzelf op.

De revelatie van de dag en de verkiezingsstrijd tot nu toe – daar is de delegatie het meteen over eens – is echter Claudia Roth. Voorzitter van Die Grünen op Bondsniveau en ook van de Beierse deelstaatafdeling. Ze is al jaren een prominente politica in de Groene partij en het is meteen duidelijk waarom. Wat kan die vrouw spreken en, het moet gezegd, schelden! Bijvoorbeeld over de Machosteuerpläne van Kirchhof. Ze heeft vaart, is scherp en maakt goeie grappen. Een power-vrouw.

Volgens Die Grünen staan de Duitsers voor een wezenlijke beslissing: willen ze terug naar het belegen CDU-Duitsland of toch gewoon door in een modern, veelculturenland, zoals rood-groen dat geschapen hebben? Roth zegt het zo: "Wij strijden ervoor dat we ons niet meer neerleggen bij de rol die de CDU altijd had weggelegd voor vrouwen: In plaats van Kinder, Küche, Kirche willen wij Kinder, Karriere … en andere Kerle dan die Leute van de CDU die daar vooraan staan!" Het publiek schaterlacht, behalve dan de arme CSU-jonkies waartegen de laatste opmerking gericht was.

In het café na afloop klinkt voor het eerst de op zo’n reis logische vraag: wat zouden wij eigenlijk kiezen als we een Duits paspoort hadden? Velen vinden dat de CDU het na de lamme Schröder-jaren maar weer eens moet mogen proberen, maar Die Grünen vinden toch ook veel supporters. Een zwart-groene coalitie van beide partijen zit er echter niet in. Gelukkig heb je in Duitsland twee stemmen: een voor een lokale direct gekozen persoon en een voor een partij. Velen kiezen in Duitsland strategisch en verdelen hun stemmen over twee partijen. Als ik aan de beurt ben zeg ik daarom: eerste stem CDU, tweede stem op Bündis 90/Die Grünen. Zwart-groen, niet als coalitie maar simpel als volgorde van beide stemmen. Instemming alom, we proosten nog eens met het prachtige Augustiner Pils, lekkerder pilsner bier dronk ik niet eerder.

Weblog 14 september >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger