Peilingen
Maandag 12 september

Achtergrond - 12 september 2005

Donderdag 8 september presenteerde de Sonntagfrage van ARD zijn laatste peilingen. Een dag later werd de laatste Politbarometer van de ZDF naar buiten gebracht. Beide zenders hebben aangekondigd de laatste verkiezingsweek geen peilingen meer te publiceren, omdat korte termijn-invloeden juist dan voor te veel ruis zorgen.

De invloed van het televisiedebat tussen bondskanselier Schröder en zijn uitdager Merkel vindt zijn weerslag in de meest recente peilingen. Zowel kijkers naar het debat als niet-kijkers roepen Schröder tot winnaar uit, al blijkt ook uit deze Sonntagsfrage-peiling dat Merkel het beter deed dan van haar verwacht werd. Bijgevolg is de populariteit van Schröder als bondskanselier in de peilingen ten opzichte van Merkel gestegen van 6 naar bijna 20 procent.

Wellicht dat de negatieve publiciteit rond Merkels financieel expert Paul Kirchhof mede van invloed is op de tegenvallende peilingen voor CDU/CSU. Sinds enkele weken zorgt Kirchhof met zijn uitspraken voor veel opschudding in Duitsland, maar lange tijd leek dat niet van negatieve invloed op de resultaten in de peilingen. Kennelijk moeten veel Duitsers niets meer hebben van de belastingexpert, want gevraagd naar wie het betere belastingbeleid zal voeren doet de SPD niets meer onder voor CDU/CSU.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger