Duitslandweb logo Duitslandweb

Schadevergoeding voor slachtoffers pedofiel netwerk in jeugdzorg

Kort nieuws - 17 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaat Berlijn accepteert de verantwoordelijkheid voor het leed dat pleegkinderen is aangedaan die door een netwerk binnen de jeugdzorg willens en wetens bij pedofiele pleegvaders zijn geplaatst, in de jaren tussen 1970 en 2000. Dat zei deelstaatminister Sandra Scheeres voor Jeugdzorg bij de presentatie van een onderzoek naar het netwerk door de Universiteit van Hildesheim deze week. 

De seksuoloog Helmut Kentler heeft vanaf 1970 een onbekend aantal verwaarloosde kinderen door pleegzorginstanties laten plaatsen bij veroordeelde pedofielen. In zijn optiek waren die bij uitstek geschikt om de kinderen een liefdevol thuis te geven. Aan de pleegzorg-opvang van deze kinderen hebben allerlei instanties meegewerkt, ook binnen het stadsbestuur, blijkt uit de nu gepresenteerde studie.

Kentler had veel aanzien, en in de jaren zeventig werd de opvatting breder gedeeld dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen niet schadelijk was. Strafbaar was het wel degelijk, en Kentler sprak pas over dit zogenoemde Kentler-experiment toen het misdrijf was verjaard.

De plaatsing van kinderen bij pedofielen bleef bestaan tot rond 2000, bleek uit een eerder, beperkter onderzoek waartoe de Berlijnse deelstaatregering opdracht had gegeven nadat er in 2015 uitvoerig over de misstand was bericht. Na dit onderzoek meldden zich verschillende slachtoffers.

Omdat veel onduidelijk bleef, gaf het Berlijnse stadsbestuur in 2018 opnieuw een opdracht voor een studie, aan de universiteit Hildesheim. De onderzoekers spraken met de slachtoffers en achterhaalden documentatie. Ze stellen dat het netwerk van mensen die meewerkten aan de pleegzorgplaatsingen zich niet tot Berlijn beperkt, maar ook vertakkingen in andere delen van Duitsland heeft. Dat de schuld tot nu toe steeds werd afgewenteld op de inmiddels overleden Kentler en de pleegvaders is volgens de onderzoekers onterecht. De instanties hebben de kinderen in gevaar gebracht, aldus de onderzoekers.

De Berlijnse senaat heeft de opdracht voor de studie gegeven. Deelstaatminister Scheeres zegt met de slachtoffers in gesprek te willen gaan over schadevergoeding. Lees meer in het persbericht en bij Deutsche Welle (engels) en download de studie bij de Universiteit Hildesheim

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger