Duitslandweb logo Duitslandweb

Schadevergoeding voor slachtoffers pedofiel netwerk in jeugdzorg

Kort nieuws - 17 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De deelstaat Berlijn accepteert de verantwoordelijkheid voor het leed dat pleegkinderen is aangedaan die door een netwerk binnen de jeugdzorg willens en wetens bij pedofiele pleegvaders zijn geplaatst, in de jaren tussen 1970 en 2000. Dat zei deelstaatminister Sandra Scheeres voor Jeugdzorg bij de presentatie van een onderzoek naar het netwerk door de Universiteit van Hildesheim deze week. 

De seksuoloog Helmut Kentler heeft vanaf 1970 een onbekend aantal verwaarloosde kinderen door pleegzorginstanties laten plaatsen bij veroordeelde pedofielen. In zijn optiek waren die bij uitstek geschikt om de kinderen een liefdevol thuis te geven. Aan de pleegzorg-opvang van deze kinderen hebben allerlei instanties meegewerkt, ook binnen het stadsbestuur, blijkt uit de nu gepresenteerde studie.

Kentler had veel aanzien, en in de jaren zeventig werd de opvatting breder gedeeld dat seksueel contact tussen volwassenen en kinderen niet schadelijk was. Strafbaar was het wel degelijk, en Kentler sprak pas over dit zogenoemde Kentler-experiment toen het misdrijf was verjaard.

De plaatsing van kinderen bij pedofielen bleef bestaan tot rond 2000, bleek uit een eerder, beperkter onderzoek waartoe de Berlijnse deelstaatregering opdracht had gegeven nadat er in 2015 uitvoerig over de misstand was bericht. Na dit onderzoek meldden zich verschillende slachtoffers.

Omdat veel onduidelijk bleef, gaf het Berlijnse stadsbestuur in 2018 opnieuw een opdracht voor een studie, aan de universiteit Hildesheim. De onderzoekers spraken met de slachtoffers en achterhaalden documentatie. Ze stellen dat het netwerk van mensen die meewerkten aan de pleegzorgplaatsingen zich niet tot Berlijn beperkt, maar ook vertakkingen in andere delen van Duitsland heeft. Dat de schuld tot nu toe steeds werd afgewenteld op de inmiddels overleden Kentler en de pleegvaders is volgens de onderzoekers onterecht. De instanties hebben de kinderen in gevaar gebracht, aldus de onderzoekers.

De Berlijnse senaat heeft de opdracht voor de studie gegeven. Deelstaatminister Scheeres zegt met de slachtoffers in gesprek te willen gaan over schadevergoeding. Lees meer in het persbericht en bij Deutsche Welle (engels) en download de studie bij de Universiteit Hildesheim

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger