Duitslandweb logo Duitslandweb

Verplichte coronatest voor reizigers risicogebieden

Kort nieuws - 10 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Terugkerende reizigers uit risicogebieden moeten zich in Duitsland sinds zaterdag verplicht laten testen op Covid-19.

Wie terugkeert naar Duitsland uit een risicogebied, moet zich binnen 14 dagen laten testen, of moet een bewijs van een recente negatieve coronatest overleggen aan de autoriteiten. De test is de eerste drie dagen na terugkomst gratis. Op luchthavens en op een aantal plekken langs de grens zijn speciale testfaciliteiten ingericht. Wie per boot, bus, trein of vliegtuig inreist, wordt vaak aan boord gevraagd een uitstapkaart ('Aussteigekarte') in te vullen. De gezondheidsdienst controleert die steeksproefsgewijs.

Ook Nederlanders die via Duitsland terugreizen kunnen zich kosteloos laten testen, bijvoorbeeld op het vliegveld. De Nederlandse regering legt geen verplichte quarantaine op, maar adviseert reizigers uit risicogebieden wel dringend om twee weken thuis en binnen te blijven.

Onder risicogebieden vallen veel landen buiten Europa, en ook bijvoorbeeld Luxemburg, de regio rond Antwerpen, Turkije, Albanie, Marokko en delen van Spanje, Roemenie en Bulgarije.

Minister van Gezondheid Jens Spahn kondigde de verplichte test donderdag aan, zaterdag trad de regeling al in werking. Op de snelle invoering is kritiek, omdat de uitvoerende instanties en ook de huisartsen weinig tijd hebben zich op de toestroom voor te bereiden. Belangrijke politici uit SPD en CDU bekritiseren dat de test gratis is. Ze vinden het onrechtvaardig dat de belastingbetaler opdraait voor de kosten als mensen naar een risicogebied reizen. Lees meer bij Tagesspiegel of lees de verordening op de site van het ministerie. Zie ook de lijst met risicogebieden van het Robert Koch Institut.

Zie voor meer informatie:
website van het Duitse ministerie van Gezondheid en van Buitenlandse Zaken

Zie ook op DuitslandwebCorona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

Kimberly - 22 augustus 2020 00:35

Hoi ik wil volgende week naar Turkije vliegen..(1e week van september 2020)Moet ik me dan72 uur van te voren laten testen..Of hoeft dat niet? Ik ga via schiphol..Bvd/mvg!

Reageer
Mario - 18 augustus 2020 18:54

Ik ben vandaag door Pegasus geweigerd om met de vliegtuig terug te reizen naar Duitsland. Ik had op het vliegveld een test laten doen vanaf 9 ochtend t/m 13:15 heb ik gewacht op de uitslag tevergeefs. Verder heb ik overal gelezen dat ik zonder test in duitsland op her vliegveld verplicht ben om een test te doen. Ik zag dus geen probleem om toch zonder de test door te reizen naar Duitsland. Echter ben ik respectloos door Pegasus en behandeld. Een reis van 175 euro heeft mij 600 gekost!

Reageer
Wiebke Pittlik Mario - 19 augustus 2020 11:32

Beste Mario, waar vandaan vliegt u? Op de site zegt Pegasus dat ze een temperatuurcontrole doen. Als iemand verhoging heeft kan hij of zij geweigerd worden. Groet, de redactie

Aangepast op 2020-08-19 11:36:37

Yuki - 18 augustus 2020 15:20

Wiebke, Bedankt voor de snelle reactie. Ik heb inmiddels het probleem opgelost door mijn vlucht om te boeken naar Amsterdam voor een kleine bedrag van 30 euro. Als we aankomen gaan we lekker in quarantine.

Reageer
Kaplan Yuki - 21 augustus 2020 17:31

Hoe heeft u dat voor elkaar gekregen dan

Marvin - 17 augustus 2020 21:29

Beste,

Aanstaande vrijdag vliegen wij van alicante terug naar huis. Wij landen op het vliegveld weeze. Mijn vraag is: kunnen wij geweigerd worden voor de vlucht naar Weeze als wij geen test hebben gedaan of resultaat hebben?

Reageer
Yuki - 17 augustus 2020 15:42

Het verhaal is heel anders als je vanuit Turkije terugvliegt naar Duitsland. Je moet namelijk eerst een negatieve corona test afgelegd hebben voordat je mag terugvliegen. Ik vraag me alleen af of je bij aankomst nogmaals aan hun eigen test moet ondergaan. Dit kan ik namelijk nergens achterhalen. Zo onduidelijk allemaal.

Reageer
Wiebke Pittlik Yuki - 17 augustus 2020 22:55

@Marvin: De Duitse overheid zal u niet weigeren. De redactie kan niet overzien of vliegmaatschappijen passagiers weigeren. U kunt uw vraag stellen aan het consulaat-generaal van de Duitse ambassade in Amsterdam: info [at] amsterdam.diplo.de
Groet, de redactie

Aangepast op 2020-08-17 22:58:16

Wiebke Pittlik Yuki - 17 augustus 2020 22:53

Als je een testuitslag van minder dan 48 uur oud hebt, dan wordt die ook geaccepteerd. Als inwoner van Nederland is de test in Duitsland niet verplicht. Groet, de redactie

Marvin Yuki - 17 augustus 2020 21:28

Beste,

Aanstaande vrijdag vliegen wij van alicante terug naar huis. Wij landen op het vliegveld weeze. Mijn vraag is: kunnen wij geweigerd worden voor de vlucht naar Weeze als wij geen test hebben gedaan of resultaat hebben?

Ferry - 15 augustus 2020 22:33

Wanneer je vanuit kroatie terugreist per auto, ben je dan ook verplicht om in Duistland en Oostenrijk een PCR test uit te voeren?

Reageer
Wiebke Pittlik Ferry - 17 augustus 2020 10:42

Als u in Nederland woont, is de test voor u -zover ik kan nagaan- niet verplicht. Hij wordt u als het goed is wel aangeboden en ook de Nederlandse regering adviseert test en quarantaine bij terugkeer uit risicogebied. Groet, de redactie

Asmaa ben Abdeslam - 14 augustus 2020 00:50

Hi,

Als je aankomt in Weeze. Kun je je dan ook laten testen op het vliegveld? Wij gaan meteen door met de auto naar Amsterdam.

Alvast bedankt!

Reageer
Wiebke Pittlik Asmaa ben Abdeslam - 14 augustus 2020 11:16

Ik kan daarover geen informatie vinden en vermoed daarom dat er geen teststation is op Weeze. Voor Nederlanders is de test voor zover we kunnen overzien niet verplicht. Wel raadt ook de Nederlandse regering een test en quarantaine aan als u terug komt uit een risicogebied.

Buyuk - 14 augustus 2020 00:27

Als we in dusseldorf luchthaven aankomen ,en daarna meteen met de auto naar nederland rijden,zijn we dan verplicht een corona test te doen op het vliegveld?

Reageer
Wiebke Pittlik Buyuk - 14 augustus 2020 11:09

De verplichte test is alleen voor reizigers uit een risicogebied. De test wordt u als het goed is aangeboden, u kunt de uitslag thuis afwachten en het kost niks. Maar het is niet verplicht het op de luchthaven te doen, Duitsers moeten het binnen 14 dagen doen, de eerste drie dagen is het gratis. In Nederland geldt die verplichting niet, dus u kunt waarschijnlijk gewoon naar huis rijden. Wel raadt ook de Nederlandse regering dringend aan om 14 dagen in isolatie te gaan.

Jan - 12 augustus 2020 00:10

Moeten wij als Nederlandse inwoner wachten op de test in Duitsland? Kan eigenlijk nergens duidelijk achterhalen wat het antwoord hierop is.

Reageer
Wiebke Pittlik Jan - 12 augustus 2020 13:17

De redactie heeft daar geen info over kunnen vinden. De regeling wordt uitgevoerd door de deelstaten, dus ik vermoed van niet. U kunt zich direct op het vliegveld laten testen maar kunt volgens mijn informatie wel doorreizen naar huis. Duitsers moeten zich dan vervolgens melden bij hun plaatselijke gezondheidsdienst, en in quarantaine op de uitslag van de test wachten. Ook in Nederland geldt het dringende advies om 14 dagen in zelfisolatie te gaan. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger