Tips
Ideeën en ervaringen

Achtergrond - 1 april 2004

Conceptfase

Betrek een (regionale) krant / tijdschrift bij het project.

Betrek mensen van buiten de school bij het project: vraag een journalist een workshop journalistiek schrijven te verzorgen, vraag een rondleiding aan op de redactie van een echte krant of een echt tijdschrift, nodig een fotograaf uit om een workshop fotografie te verzorgen of vraag een vormgever van een krant een workshop te geven over vormgeving en lay-out.

Leg (via www.austausch.nl) contact met een Berlijnse school (let hierbij op het niveau van de school en de leeftijd van de leerlingen) en bespreek de plannen. Het bezoek kan de volgende elementen bevatten: een kennismaking, een rondleiding van Berlijnse scholieren door hun school (de Nederlandse leerlingen kunnen in tweetallen met de Berlijnse leerlingen enkele vakken volgen) en een interviewronde (een moment dat de Nederlandse leerlingen alle vragen kunnen stellen aan de Berlijnse leerlingen en leraren). De volgende dag zouden de Berlijnse leerlingen een rondleiding door Berlijn kunnen organiseren. Zij kunnen zo de plekken van de stad laten zien die volgens hen interessant zijn.

Evaluatiefase

Organiseer een feestelijke presentatie van de schoolkrant (aanbieden eerste exemplaar aan bijzondere persoon). Dit is een mooie afsluiting van het project.

Stuur alle betrokkenen (en het Duitsland Instituut!) een schoolkrant.

In Berlijn

Geef alle redacteuren de belangrijkste telefoonnummers, een telefoonkaart en het adres van het hotel.

Neem een laptop mee en laat de redacteuren elke avond een uur de aantekeningen van die dag uitwerken. Importeer ook dagelijks de digitale foto's in de computer (zorg voor de juiste programmatuur en snoeren).

Neem een digitale camera mee en een fotoredacteur die verantwoordelijk is voor de fotografie.

Maak gebruik van het openbaar vervoer, koop groepskaarten, een Kleingruppenkarte Berlin AB kost € 14,00 per dag voor vijf personen (mei 2004). Deze kunt u na aankomst voor alle dagen tegelijk aanschaffen. De BVG bevindt zich op station ZOO in de centrale hal. Verkooppunten van de BVG vindt u verder op alle grote U-Bahnstations.

Koop na aankomst op het station telefoonkaarten, de Zitty of de Tip. In deze bladen staat wat er die week op cultureel gebied te doen is in de stad, zoals tentoonstellingen, films, theater, stadswandelingen en feesten.

Schrijffase

Ga meteen na aankomst aan de slag met de krant! (Streven moet zijn om binnen zes weken na terugkomst de krant af, gedrukt en gepresenteerd te hebben).

Bepaal met de redactie wat er in de krant moet komen en wie welk onderdeel voor zijn/haar rekening neemt.

Stel een deadline vast met de drukker van de krant. Overleg met de drukker hoe hij de krant aangeleverd wil hebben.

De fotoredacteur zoekt geschikte foto's uit voor de teksten.

Voorbereidingsfase

Maak een heldere taakverdeling binnen de redactie (fotografie, schrijven, lay-out, hoofd- en eindredactie).


Laat de redactie zich verdiepen in de stad (zie bronnen).

Laat de redacteuren zelf aangeven wat ze graag zouden willen doen/zien in Berlijn (na bestuderen stadsgidsen, onderzoek op internet). Bepaal samen welke redacteur over welk programmaonderdeel schrijft.

Laat elk redactielid een eigen thema kiezen. Bijvoorbeeld: vrije tijdsbesteding Berlijnse scholieren, Berlijnse mode, Duitse muziek. In hoeverre zijn deze dingen anders/hetzelfde als in Nederland? Of: een belangrijke plek in Berlijn, een museum, een interessante historische gebeurtenis. Het redactielid kan voor vertrek een werkstuk over zijn/haar thema schrijven, in Berlijn de andere redactieleden erover vertellen en na terugkomst een artikel voor de krant over de ontdekkingen schrijven.

Breng de leerlingen via e-mail in contact met de Berlijnse leerlingen. Ze kunnen elkaar interviewen. Ervaring: geef in de eerste fase van het contact onderzoeksopdrachten, contact ontstaat niet vanuit de leerlingen zelf.

Informeer uzelf over de vervoersmogelijkheden. De trein is een goede optie. De prijs voor een retourticket Amsterdam-Berlijn voor acht personen was € 457,00 (mei 2004). Als u tijdig reserveert kunt u zitplaatsen rondom een werktafel reserveren (met stopcontact voor de laptop). De reis duurt zes uur. In de trein kunnen al interviews gehouden en fotoreportages gemaakt worden. Ook kunnen de redacteuren elkaar dan al wat vertellen over hun zelfgekozen thema.

Reserveer tijdig kamers in hostel The Circus. Dit is een ideaal hotel voor jongeren: schoon, sfeervol, goedkoop, centraal gelegen met metrohalte voor de deur, goed ontbijt, men is vriendelijk en spreekt Engels.

Docenten die de redactie begeleiden in Berlijn kunnen mogelijk aanspraak maken op een subsidie uit het Plato-programma van het Europees Platform voor het Nederlandse Onderwijs. Het gaat om een vergoeding van de reis- en verblijfkosten en/of vervangingskosten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger