Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert strengere coronaregels in, besmettingen lopen op

Kort nieuws - 15 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na ruim acht uur overleg hebben kanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten woensdagavond nieuwe contactbeperkingen besloten. Over het omstreden Beherbergungsverbot konden ze het niet eens worden. De besmettingscijfers in Duitsland lopen verder op.

De coronamaatregelen worden strenger in brandhaarden, daar waar meer dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen worden geconstateerd. Zo wordt in dat geval de mondkapjesplicht uitgebreid: mensen moeten dan in publieke ruimtes waar weinig afstand is een mondkapje op. Als de grenswaarde van 50 besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen wordt overschreden, wordt de mondkapjesplicht nog verder uitgebreid.

Ook mogen in coronabrandhaarden niet meer dan 25 mensen op feestjes in openbare ruimtes bijeenkomen en maximaal 15 mensen op privé-feestjes. Als de grens van 50 besmettingen wordt overschreden, mogen nog slechts 10 mensen bij elkaar komen, zowel op openbare ruimtes als privé. In dat laatste geval mogen mensen uit slechts twee verschillende huishoudens samenkomen. Bij andere evenementen mogen niet meer dan 100 mensen samen komen. 

Bij overschrijding van de grenswaarde van 50 besmettingen moet de horeca om 23 uur sluiten en geldt een verbod op de verkoop van alcohol. Dat is in Berlijn en Frankfurt am Main bijvoorbeeld al het geval. Het is nu aan de deelstaten deze regels in nieuwe coronaverordeningen vast te leggen. In Duitsland bepalen zij hun gezondheidsbeleid grotendeels zelf.

Over het omstreden Beherbergungsverbot - een afspraak dat inwoners van binnenlandse risicogebieden niet mogen overnachten buiten hun woonplaats - konden de bondsregering en de deelstaten het niet eens worden. Daarover wordt in november opnieuw overlegd. Merkel en de minister-presidenten riepen mensen wel op van niet-noodzakelijke reizen naar risicogebieden af te zien om verspreiding van het virus te voorkomen. 

Kanselier Merkel had liever strengere regels gezien, melden Duitse media. "Ik ben niet tevreden", zou ze tijdens het overleg met de minister-presidenten hebben gezegd. De maatregelen zijn wat haar betreft "niet hard genoeg om een ramp te voorkomen". Tijdens de persconferentie na het overleg woensdagavond toonde ze zich bezorgd over het snel oplopende aantal besmettingen in Duitsland. Lees meer bij tagesschau.de, Der Spiegel en de site van de bondsregering

Het aantal besmettingen is vandaag verder opgelopen. Het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, meldt donderdag 6.638 nieuwe gevallen, 1.500 meer dan woensdag. Zoveel waren het er bovendien nooit eerder binnen 24 uur. Het totaal aantal mensen in Duitsland dat sinds het begin van de coronacrisis met Covid-19 is besmet, is 341.223. Het totaal aantal doden is 9.710, 33 meer dan woensdag. Zie het RKI-dashboard 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Vanaf 1 oktober gelden nieuwe coronaregels in Duitsland. Een overzicht.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger