Duitslandweb logo Duitslandweb

Massaal corona-protest Leipzig loopt uit de hand

Kort nieuws - 9 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een demonstratie van de corona-protestbeweging Querdenken in Leipzig, waaraan naar schatting bijna 20.000 mensen deelnamen, is zaterdag uitgemond in geweld tegen de pers en de politie.

Hoewel het stadsbestuur van Leipzig de demonstratie niet in de binnenstad wilde hebben en naar het beursterrein van de stad had verplaatst, bepaalde een rechtbank zaterdagmorgen dat het protest toch in het centrum mocht plaatsvinden. De organisatie moest zich wel aan de geldende hygiëne-maatregelen (afstand en mondkapjes) houden. Volgens de politie droeg 90 procent van de aanwezigen geen mondkapje en ook van afstand houden was geen sprake. Op video's is te zien hoe massaal polonaise wordt gelopen, zonder mondkapje. Na 2,5 uur trachtte de politie de demonstratie af te breken. 

Hoewel een tocht door de stad niet was toegestaan, liet de politie toe dat de demonstratie over de ring rond de binnenstad trok. De politie hoopte op die manier te de-escaleren. Dat lukte niet. Demonstranten gingen bij afzettingen de politie te lijf. Onder de demonstranten waren ook aanzienlijke aantallen rechtsextremisten. In de avond werd het nog grimmiger, met aanvallen op de politie en journalisten.

Veel kritiek is er op het optreden van de politie, die niet ingreep. Ook journalisten werden niet beschermd, en sommigen meldden in hun werk te zijn gehinderd door de politie. De journalistenvakbond DJU meldde dat 32 journalisten zijn aangevallen. Een filmpje van een politieman die zijn duim opsteekt naar de demonstranten, zorgt voor verontwaardiging. Al langer zijn er zorgen over de invloed van extreemrechts binnen de politie, vooral in Saksen.

Antifascistische tegendemonstranten werden door de politie overdag weggehouden bij de demonstratie. In de avond zorgden deze tegendemonstranten voor rellen in de wijk Connewitz, waar ze brandende barricades opwierpen en met vuurwerk naar de politie gooiden.

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken nam het maandag op voor de politie. Hij zei dat we moeten waken voor overhaaste oordelen en dat ook rechters hun verantwoordelijkheid moeten nemen, met het oog op de huidige, snelle verspreiding van het coronavirus. Duitse media stellen in hun analyses dat er dringend een strategie nodig is tegen de radicaliserende coronaprotesten. Lees meer bij Tagesspiegel en bij Tagesschau (reactie Seehofer)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger